Als technische analyse coach ben ik steeds op zoek naar materiaal dat ik kan inzetten voor coaching doeleinden. Zo gebruik ik als charting tool veelvuldig de Fibo grid, u kent die wel, de drie rode stippellijnen als 38,2%, 50% en 61,8% retracements, die toekomstige bodems en toppen indiceren. Vooral in te zetten na een breakout beweging teneinde de pullback te kunnen inschatten. Maar ook uiterst waardevol om na een actie beweging binnen een trend de reactie beweging te kunnen detecteren. Welnu, deze pullback en reactie vormen de basis voor mijn ideale Trade Plan.

FIBO38-ABC
Om het handelsplan uit te kunnen voeren zoek je op de chart een breakout beweging, ofwel de eerste stap in mogelijk een nieuwe trend. Deze breakout (een koersbeweging door de SMA lijn heen) label je als de AB beweging. Vervolgens bepaal je de pullback (C), ofwel de terugtest richting de gepasseerde SMA lijn. Nu komt het geheim van de smid. Je plaatst de Fibo grid op AB en als de pullback dan uiterst mild is en niet verder reikt dan de 38,2% retracement streep, dan is de aanloop voor een nieuwe significante koersbeweging zeer kort. Anders gedefinieerd, de initiatiefnemer voor een nieuwe koersbeweging laat weinig ruimte toe voor de tegenpartij. Dit is veelal een sterk trendmatig signaal en een mooie springplank voor bull of bear.

Pullback en Reactie Scenario
Beide varianten van het handelsplan staan ter illustratie afgebeeld in bovenstaande afbeelding. De bovenste twee plaatjes illustreren het pullback scenario. Je kunt goed zien welke stappen daarbij horen in resp. een opwaartse en neerwaartse trendbreuk.
De onderste twee figuren illustreren het reactie scenario. Links de beweging in een uptrend, rechts in een downtrend.
Volg de ABC en stel vast wanneer je na C in actie kunt komen.

Als voorbeeld een recente FIBO38-ABC op de weekkaart van ING, hier onder afgebeeld. Kijk eens hoe goed de bulls er van door gingen na bodem C. Dat zijn voor trendvolgende beleggers natuurlijk ideale aankoopmomenten. Nu nog duidelijker te vinden met de FIBO38-ABC constructie. Probeer het maar eens op uw eigen charts.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!