Eén van mijn marktlensindicatoren is de Dynamische RSI, ofwel de spanningsmeter die sentiment meet op de diverse speelvelden. Dat kan zichtbaar sentiment zijn, maar ook onzichtbaar of aankomend sentiment. Wat dat betreft is mijn RSI een ‘leading indicator’. Ik zal een korte toelichting geven op de uiteenlopende signalen en condities van de RSI, onmisbaar voor het optuigen van verantwoorde scenario’s.
De RSI wordt dynamisch gemaakt door de Bollinger Band functie te verwerken in de formule van de RSI. De standaard RSI wordt als zodanig gecorrigeerd voor beweeglijkheid. Zo krijg je de rode RSI lijn (standaard 14 perioden), de blauwe Overbought (OB) lijn en de groene Oversold (OS) lijn. De bekendste aanwijzing is de OB reading (rood boven blauw) en de OS reading (rood onder groen) voor aanstaande top- of bodemvorming.
Voorts is daar de signalering van positieve of negatieve divergentie als onderhuidse ontwrichting van de trend. Toppen of bodems in de grafiek lopen niet synchroon met toppen of bodems in de RSI. Zij divergeren en signaleren daarmee een stevige aanstaande draai in het sentiment en mogelijk zelfs een trendbreuk.
De 50-lijn op de RSI chart heeft een speciale functie. De RSI boven de 50 bevestigt een positieve ondertoon, of trend zo u wilt. Een RSI onder de 50-lijn bevestigt de aanwezigheid van berendruk op het veld.
En dan is er nog de explosie indicatie. Als de beweeglijkheid in het veld toeneemt, zullen de dynamische banden uit elkaar lopen om te voorkomen dat er te snel een OB- of OS-signaal wordt gegeven.
Als de beweeglijkheid daarentegen afneemt, kruipen de dynamische
banden juist naar elkaar toe en dat impliceert dat er een
koersexplosie aanstaande is. Verkrappende banden leiden
veelal tot een heftige koerssprong, het is een
voorbereidende beweging voor een ‘upplosie’ of ‘downplosie’ in de koers. In onderstaande afbeelding een mooi voorbeeld.
TA Coaching Rubriek
Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!