Bij het handelen en beleggen met eigen geld spelen rare en vreemde gedragskronkels een rol. Kronkels afleren en de juiste mentale vaardigheden toepassen is voor vele beleggers een onmogelijke opgave. Ik presenteer enkele oneliners die van toepassing zijn op dit aspect van beleggen. Herkent u ze?

‘Winsten moet je pakken, verliezen moet je kappen’
Twee woorden met dezelfde letters, maar wel in andere volgorde waardoor de betekenis heel anders wordt. Snapt u?
‘Niet bijkopen als het mis gaat’
Gebruik niet ‘When in trouble, then double…’, tenzij je een speculant bent die ooit weer hoopt de oorspronkelijke aankoopkoers op het scherm te zien.
‘Bijkopen als het goed gaat’
Dat mag wel, dat heet scale-in, ofwel de positie vergroten naarmate het scenario aankracht wint. Het toepassen van Money Management, ook bij exits (scale-out), is een echte rendementskatalysator.
‘Mis de top en de bodem, dat is helemaal niet erg’
Bent u hevig geëmotioneerd als u een top of bodem mist? Schreeuwt u het van de dagen als u op het hoogste punt heeft verkocht? Ik hoop dat u twee keer ‘nee’ heeft geantwoord.
‘Kies uw coach en cockpit’
Je kunt niet alles bestuderen, lezen en uittesten. Je moet ook niet alle indicatoren inzetten, dan doe je nooit een deal. Maak keuzes.
‘Je bent zelf de zwakste schakel’
De markt of het model de schuld van verlies geven is makkelijk en tevens de kop in het zand steken. Leer omgaan met verlies, kijk naar jezelf.
‘Een visie is belangrijker dan een tip’
Holy grails bestaan niet, waardevolle visies van experts die jou aanspreken kunnen helpen bij de besluitvorming. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen transacties.
‘De finish is belangrijker dan een enkel sprintje’
Een incidenteel succesje of missertje is niet van belang, laat emotie daar niet op los. Het gaat om het eindresultaat na een bepaalde periode. Je wint de voetbalwedstrijd pas na negentig minuten, een gemiste penalty hoeft niet besissend te zijn.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!