Het beleggingsjaar 2021 is goed van start gegaan. Menig belegger en analist is dan ook hoopvol gestemd, de experts zijn het er over eens dat de beurs verder kan stijgen. Maar is deze consensus te groot? Is de massa het teveel met elkaar eens? Zo ja, dan gebeurt het tegenovergestelde! Hoog tijd om even stil te staan bij het fenomeen ‘Contrarian Opinion’.
Aanhangers van de Contrarian Opinion theorie gaan uit van de veronderstelling dat als de massa het te veel met elkaar eens is, de massa het bij het verkeerde eind heeft. Het meten van deze consensus gebeurt op verschillende manieren. Als u geinteresseerd bent, google dan eens naar de Market Vane Advisory Service van James H. Sibbit.
Maar u kunt ook gewoon om u heen kijken en goed luisteren naar de meningen van beleggers. Lees de krant, volg de social media, vergeet de ‘verjaardags talk’ niet. Als dan alles min of meer in dezelfde richting wijst, dan weet je hoe laat het is. “Als de schoenmaker zich met beleggen gaat bemoeien, moet je alles verkopen”, is wat dit betreft een passende tegelwijsheid.
Hoe komt het?
Laten we de type beleggers eens op een rijtje zetten. De speculant stapt als eerste op de trein, gevolgd door swingtraders en korte termijn beleggers. Naarmate de koers verder stijgt, haken ook langere termijn beleggers aan. Maar de koers stijgt maar door, spijtoptanten komen zelfs in actie. Zij verschuilen zich in de massa, ze willen niet achterblijven. En daar schuilt nu net het gevaar. Zijn er nog wel voldoende kopers die bereid zijn tegen (nog) hogere koersen aankopen te doen? Dit laatste is immers de oorzaak van een koersstijging, de bereidheid om meer te betalen dan de vorige koper. En dan blijkt veelal dat de ‘laatste’ kopers op de top van de markt aankopen doen.
Hoe te bewaken?
Let op charttechnische signalen van topvorming, let op overspannenheid bij de indicatoren. Bij haarscheurtjes in de bullenparade Money Management toepassen. Succes!
TA Coaching Rubriek
Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!