“Als de marktspelers het teveel met elkaar eens zijn, gebeurt het tegenovergestelde....”

Bovenstaande one-liner heeft te maken met de zogenaamde marktconsensus. Hoe groot is de unanimiteit ofwel overeenstemming wat betreft verwacht koersverloop? Als de meningen redelijk zijn verdeeld, dan is de consensus in balans, dus daar heb je als belegger niet zoveel aan. Het wordt pas interessant als er een min of meer 100% overeenstemming is, alle spelers zijn het met elkaar eens. Alle berichtgevingen, rapportages, metingen wijzen dezelfde kant op. Maar dan gebeurt er iets merkwaardigs. Lees maar verder.

“Overwhelmingly one-sided”
Stel de markt is behoorlijk negatief gestemd. Wie je er over hoort, wat je er over leest, alleen maar negativiteit. De markt kan maar één kant op, zwaar onderuit, heftige bearmarket etc. Iedereen lijkt al short te zitten, dus wie of wat kan de markt nog verder onderuit halen? Is alle ellende al ingeprijsd? Veelal is een veel te hoge consensus de opmaat voor een draai in het sentiment. Letop, dit geldt ook bij een veel te grote positieve consensus. Weet u nog, AEX op 830?

Gauss kromme
U heeft vast wel eens gehoord van de Kromme van Gauss, ofwel de curve die aangeeft hoe waarnemingen afwijken van hun gemiddelde, uitgedrukt in standaard deviaties. Dan is het toch ook gebruikelijk dat bij een te forse afwijking de komende waarnemingen terugkruipen naar hun gemiddelde? De beroemde Mean Reversion beweging.
Ik ben van mening dat dit bij beleggen ook het geval is.

Dashboard metingen
Tot slot de opmerking dat wij in onze dagelijkse Dashboard metingen trend en sentiment in beeld brengen met drie kleuren. Dan blijkt dat bij veel te veel blauw (meer dan 80 of 90%) de markt veel te negatief is. Prompt verschuiven de metingen naar groen. Consensus metingen dus.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!