Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom een grafieklezer eerder in actie komt dan een indicatorvolger? En waarom heeft een trendbelegger met zijn SMA veelal het gevoel dat hij te laat is? Dit heeft te maken met leading en lagging. Lees maar verder.

Visualisatie van marktgedrag
Je kunt op twee manieren marktgedrag in kaart brengen en volgen. Je kunt de kale grafiek lezen, mogelijk aangevuld
met charting tools zoals trendlijnen en Fibogrids. De kale grafiek is de directe visualisatie, geen berekeningen, geen afleidingen. Je kunt hier prima mee uit de voeten, zij het dat het wel een subjectieve aangelegenheid is. De grafiek is daarbij erg gevoelig voor emotie, begrijpt u? Maar je kunt wel direct reageren op wat er gebeurt, er is geen vertrading of lagging, de grafiek is leading.
Je kunt de koers ook gaan bewerken om als zodanig een indicator te krijgen waarmee je marktgedrag visualiseert, dit is dan de indirecte visualisatie. Het bewerken van de koers impliceert dat je een vertraging krijgt in de signalering, dat noemen we lagging. Dat wordt veelal als nadeel gezien. Voordeel is echter dat condities en signalen objectief gemeten en gereproduceerd kunnen worden. Betekent dit dat je geheel emotieloos kunt beleggen? Ik denk het niet, er moeten toch elke keer weer beslissingen genomen worden. Slechts en alleen als je een robot bent, dan ken je geen emotie.

Lagging
Dan nu het lagging karakter van menig indicator onder de loep, met mijn 55SMA als lichtend voorbeeld. Omdat elke gemiddelde lijn koersbewegingen uitfiltert, is er altijd sprake van vertraging. Kijk naar de afbeelding. Een mooie serie hogere toppen en bodems met plotsklaps een lagere top, zowaar een signaal voor de chartist die mogelijk zijn positie gaat verkleinen. De meetanalist heeft nog niets in de gaten. Vervolgens een trendbreuk, weer een actiemoment voor de grafiekgluurder en ook een eerste signaal voor de trendanalist die nu een pullback verwacht en een neerwaartse draai in de SMA. Ziet u de opvolging in signalering? Eerst een draai in de koers, dan een trendbreuk met aansluitend een draai in de indicator. Dat is pas lagging!

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!