Op de aandelenvelden is het erg onrustig, spelers zijn nerveus en zorgen voor turbulente koerssprongen. Een van de oorzaken mijns inziens is de plotselinge stijging van de lange rente in Nederland. Maar deze onruststoker kan rap worden getemd, althans dat indiceert de maandchart van de Euro Bund Future. En u weet, een daling in de Bund impliceert een stijging in de rente, en dus ook andersom. Ik zal de maandkaart van de Bund voor u duiden.

Solide correctie
Op afstand gezien is er al geruime tijd sprake van een stijgende trendfase, ooit gestart in 2009 toen de koers rond 75 noteerde (niet zichtbaar op de grafiek). Sindsdien is de koers niet meer onder de rap oplopende SMA lijn geweest. Nu staat er 168 op het bord. Voor trendbeleggers is en blijft die 55SMA trendindicator toch heel belangrijk, niet waar? Deze lijn geeft prima weer hoe het is gesteld met de richting en de kracht van de trend.
Momenteel is een correctie gaande richting de groene steunstreep op 167+ met daaronder de SMA op 162+. Maar het ziet er naar uit dat de trend intact blijft en dat de Bund de weg omhoog kan hervatten. Hoe kom ik tot die wijsheid? Lees maar verder.

Van trending naar trading
Op het laatste stukje grafiek is goed zichtbaar dat op 175+ een zware weerstand ligt. Het is de bulls sinds 2019 niet gelukt om de rode zone te slechten. Door deze brede topvorming doemen de contouren op van een trading range, althans, in ieder geval aan de bovenkant van het speelveld. Als deze transitie van trendingfase naar tradingfase doorzet, dan zou de onderkant van de range gevormd kunnen worden in de 167+ zone, waar thans de eerste groene steunstreep ligt. De RSI stuurt hier op aan, want de spanningsmeter noteert op OS terrein. En de OS band ligt ook nog eens nipt boven de 50-lijn, veelal een sterk bullish signaal.

Coaching
Laat de beren nog maar even uitrazen richting de 167+ zone. Als daar deze maand of komende maand een witte candle verschijnt, dan wordt het trading range scenario vervolgd en is het aannemelijk te veronderstellen dat de Bund weer kan aantrekken naar de bovenkant van de range. Dan hebben we dus inderdaad te maken gehad met een kortstondige rentestijging.
Het technische beeld wijzigt uiteraard drastisch als de koers onder de 167 en 162 duikt. Dan blijven we met de Bund in de trendingfase, maar dan wel negatief. U weet wat dat voor consequenties heeft voor de lange rente.

BNP Paribas Turbo's en Boosters van EURO BUND FUTURE

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.