Eind december vorig jaar heb ik meegedaan met de kooptips voor Belegger.nl. Ik heb toen drie titels geselecteerd waarvan de maandchart er aantrekkelijk bij lag. In het afgelopen kwartaal hebben mijn kooptips het prima gedaan, ik sta op de tweede plaats, vlak achter Janneke (goed gedaan hoor!). Goed om de tips nog even op de analysetafel te leggen voor een controle onderzoekje. Ik heb het over ASML, BESI en RELX.

ASML tijd voor een top
Al geruime tijd is er sprake van een gestage uptrend, ofwel een mooi proces van hogere toppen en hogere bodems boven een fier opkrullende gemiddelde lijn. In december vorig jaar was er net een nieuwe upswing gestart, ofwel een nieuwe poging van de bulls om de trend een impuls te geven. Voldoende reden om toen ASML als stevige trendsetter te tippen. Inmiddels staan er enkele witte candles, zelfs met een oranje randje. Dit laatste duidt in mijn chartsysteem op overspannenheid ofwel overdreven sentiment boven in het veld. De afstand met de gemiddelde lijn is te groot en mag dan ook worden verkleind. De candle van april kleurt op moment van schrijven zwart, dus de beren maken aanstalten om wat corrigerende tikken uit te delen. Terug naar de 300+ zone is goed mogelijk. Daar bodemen biedt weer koopkansen. Als TA coach doe ik de suggestie om deels wat winsten te verzilveren om vervolgens op lagere niveaus weer aankopen te overwegen.


BESI bulls niet te stoppen
De tech-aandelen doen het in het algemeen goed wat betreft koersverloop, dus heb ik vorig jaar BESI toegevoegd aan mijn kooptiplijst. Toen noteerde de koers rond 45,00 net na de uitbraak boven 40+ met alle marktlensindicatoren in de plus, hetgeen een koopaanbeveling rechtvaardigde. Inmiddels staan er vier oranje candles die de gestage en kennelijk niet te stoppen bullenparade weerspiegelen. Maar hoe lang houden ze deze euforie op ‘uncharted territory’ vol? Wanneer krijgen de stieren hoogtevrees? De indicatoren sturen hier nog niet op aan, dus is het wachten op de eerstvolgende zwarte candle als indicatie van topvorming. Dat is dan een mooi moment om wat winsten te verzilveren, aldus de TA coach.

RELX in gestage uptrend
Eind vorig jaar waren de bodemstampers net klaar met een solide witte candle op de SMA lijn met de swingteller op +1 en een OS-Upcross in de RSI. Voldoende reden om in december een koopkans aan te kondigen, in de veronderstelling dat de milde correctie was afgerond en de uptrend kon worden vervolgd. En zo geschiedde. Deze maand de swingteller al weer op +6, witte candles en een opkrullende spanningsmeter, de bulls zijn uitstekend op weg naar hogere niveaus. Er is geen sprake over overspannenheid of ontwrichting op dit speelveld, dus het meest waarschijnlijke scenario is een vervolg van de upswing richting 23+ tot mogelijk de spike-weerstand op krap 25. Een en ander impliceert dat lange termijn beleggers hun koopposities mogen aanhouden, er is thans geen aanleiding om ‘exit long’ te overwegen.

BNP Paribas Turbo's en Boosters

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.