Het beleggingsjaar 2020 is nog geen maand oud en beleggers worden reeds zwaar op de proef gesteld door een uiterst merkwaardige stoorzender. Dat een virus zoveel turbulentie kan veroorzaken had denk ik niemand verwacht. Maar is de virusdip een stierenslip? Biedt de felle berentik op menig chart een koopkans? Niet op alle charts, maar wel op die van Aperam. Daar treffen we een klasssieke trendomkeer aan. Ik zal de grafiek voor u duiden.

Breakout en Pullback
Tot aan november vorig jaar was er sprake van een dalende trendfase, de beren hadden inmiddels de koers in elkaar gedrukt van ruim 45 tot krap 20, dat is nog eens een downtrend, niet waar? Maar toen kwamen de bulls in actie. In eerste instantie een dappere rebound tot aan de SMA. Die bleek zo zacht als boter, de stieren direct door naar krap 30 als zogenaamde breakout beweging, veelal de eerste stap in een nieuwe uptrend. Dit ging gepaard met de nodige turbulentie, zo ook de tweede stap in het trendomkeerproces, de pullback. Dit is een reactie op de breakout met de intentie de gepasseerde gemiddelde lijn als dynamische trendlijn te testen.

Hogere bodem
Deze pullback beweging is nog in volle gang, maar de eerste tekenen van bodemvorming dienen zich al aan. Er is immers een witte candle in de maak op de 38,2% Fibonacci retracementgrens. Zo rap al bodemen getuigt van een sterke wil bij de bulls om een nieuwe uptrend meer gestalte te geven. Dit doen zij door een eerste hogere bodem boven de gepasseerde SMA lijn te plaatsen om vervolgens een proces van hogere toppen en hogere bodems te starten. Dat zal de trendmatigheid bevorderen en er voor zorgen dat de koers in een mooie glooiende beweging noordwaarts beweegt richting de 30 zone. Daarboven komt er ruimte vrij tot zelfs 45 of 50, de All-Time-High in februari 2017.

Wat te doen?
Goed, de bulls bereiden zich voor om de verse trend kracht bij te zetten, bodemstampers zijn reeds actief, de RSI als spanningsmeter krult ophoog, de swingteller blijft nog even in een correctiestand, daar is de huidige opleving te mager voor. Desalniettemin zijn er de eerste koopkansen voor trendbeleggers. Zij komen bescheiden in actie en naarmate het bodemproces vordert en de bulls daadwerkelijk een nieuwe actiebeweging starten, kunnen ze overwegen hun posities te vergroten.
Zij realiseren zich ook dat bij koersvorming onder de gemiddelde lijn op circa 25, het technische beeld aanzienlijk zal verpieteren. Maar dat is thans minder waarschijnlijk.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van APERAM

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.