In een recent artikel werd gesuggereerd dat het timen van de markt vrijwel onmogelijk is. Als technische analist ben ik het hier niet mee eens, dat begrijpt u, want TA is juist in het leven geroepen om te kunnen timen. Maar daarbij gelden wel enkele belangrijke aannames en veronderstellingen.

Wat kun je volgens analisten doen om te timen? Niet anticiperen op welke manier de markt gaat bewegen, nee, identificeer de katalysator voor koersbewegingen, zoals daar zijn de fundamenten, groeidrijvers en waarderingen van een bedrijf. Met name deze laatste zou interessant moeten zijn, want dan kun je vaststellen in hoeverre de huidige koers afwijkt van de reële waarde. Rare gedachte, want is er zoiets als een theoretische koers dan? Nee, TA gaat uit van de werkelijke koers zoals de massa die bepaalt door alle beschikbare informatie (ook de waarderingen) te absorberen. En vervolgens lees ik over cyclisch gecorrigeerde koers-winstverhoudingen om nog betere theoretische koersen te kunnen berekenen. En maar achter het oor krabben waarom de werkelijke koers zo sterk afwijkt van de theoretische koers. Logisch, want er gebeurt toch veel meer om ons heen dan economische getallen en ratio’s? De prijs is de ‘leading indicator’, niets anders. De prijs moet je volgen binnen zijn herkenbare patronen, op zoek naar toppen en bodems en die vervolgens inzetten voor timing doeleinden, in de wetenschap de feitelijke top en bodem te missen. Als geheugensteuntje kent u ongetwijfeld mijn ‘vis’ one-liner: laat de kop en de staart maar liggen, neem het middenstuk.

Analisten noemen ook de sectorrotatie als timing tool. Daar ben ik het wel mee eens. Als een specifieke sector overgewaardeerd is (maar bepaal dat wel charttechnisch) verhuis je geld dan naar een andere sector.
Vervolgens stelt het artikel dat een ‘koop de dip’ strategie niet beter scoort dan een ‘Buy & Hold’ strategie om de eenvoudige regel dat je een dip niet kunt voorspellen. Welnu, fundamenteel wellicht niet, naar technisch wel.

Bovenstaande brengt mij tot de aloude bevinding dat je fundamentele analyse moet inzetten voor WAT-vraagstukken en technische analyse voor WANNEER-vraagstukken.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!