Een prima uptrend siert de AEX al vele jaren. Toch staat de index regelmatig onder grote druk. Daarin is niet zoveel veranderd, ook 20 jaar terug zijn er immers flinke afdalingen zichtbaar. Met het oude high op 700+ in het vizier en de flinke opwaartse beweging vanaf 550 neemt inmiddels ook de hoogtevrees weer wat toe. We bekijken voor u de maandkaart.

Breed trendkanaal
De huidige uptrend op de maandkaart loopt al weer vanaf 2009. Daarin is de index wat grilliger dan in de voorliggende perioden en swings, er zijn duidelijk andere koerspatronen zichtbaar en wat meer overlap in de maandcandles. Daar staat tegenover dat het trendkanaal wel wat houvast biedt, ondanks alles wat er de afgelopen 10+ jaar is gepasseerd. De flinke corona uitschieter valt natuurlijk ook op, 250 punten zijn dus zomaar weg bij een pandemie, en ook zomaar weer goed gemaakt. Eigenlijk ongekend, maar vraag niet hoe het kan, dat weten we inmiddels. Als we de chart wat nader inspecteren dan zien we dat de weekly SMA als trendfilter (stippellijn) goed zijn werk doet. De maand SMA als trendvolgende tool is slechts goed bruikbaar in een situatie van een breed trendkanaal. Marktritme en volatiliteit zijn dus van groot belang bij de keuze van uw meetinstrumenten. Terug naar de chart. Op moment van schrijven noteert de index op grofweg 655+ aan de bovenkant van het trendkanaal. Het oude high ligt in het vizier op 703,18 punten. Enige topvorming lijkt wel op zijn plaats, er ligt daarbij flink wat ruimte voor een correctie richting circa 550+ punten. De maandcandle is echter nog wit, dus geen paniek.

Coaching
Geduldig de opwaartse swing uitzitten met een handmatige trailingstop lijkt het recept. Aan de andere kant zijn dit wel niveaus om kritisch te navigeren. Bij signalen van topvorming is het dus zaak om wat winsten veilig te stellen. Daarna kunnen, zolang het opwaartse trendkanaal in stand blijft, op lagere niveaus weer aankopen worden overwogen. Daarbij ligt er ruimte voor een afdaling richting circa 550+ punten. Zover is het echter nog niet. Zolang de candles wit blijven en er geen spike op de kaart komt te staan, kunnen we nog door richting 700+.

Heeft u tussentijds vragen over de koersvorming? Via Twitter @TheDailyTurbo informeren wij u graag en houden u verder op de hoogte.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van deze fondsen

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.