Meestal schrijf ik over een titel waarvan de chart een koopkans herbergt. Dit keer is het anders. Ik wil uw aandacht vragen voor een fonds dat in deze bijzondere marktomstandigheden uitzonderlijk heeft gepresteerd en waar het nu tijd wordt voor trendbeleggers om wat winsten te verzilveren, omdat er hoogspanning op de chart zichtbaar is. Ik heb het over Adyen.

Mooie uptrend
Ik neem u mee naar september 2019 toen de bulls de SMA opwaarts passeerden met de intentie een stijgende trend te starten, ofwel een serie hogere toppen en hogere bodems. De koers noteerde toen rond 650,00. Alle indicatoren in een plusstand, dus goeie omstandigheden voor de bulls om noordwaarts te trekken. Dat deden ze dan ook met een versnelling begin dit jaar tot maar liefst bijna 900 aan toe. Dat was iets teveel van het goede. De oranje MRI candles (overspannenheid), de swingteller toen op +9 en de OB downcross bij de RSI gaven al aan dat een afkoeling aanstaande was. Er volgde een correctie tot 700+, een felle berentik die werd opgevangen door de gemiddelde lijn. U ziet hoe belangrijk het is om de indicatoren in de gaten te houden om tussentijds de opgebouwde winsten zo mogelijk te kunnen verzilveren.
Na de dip volgde opnieuw een mooie rally tot krap 1200, een prachtige tweede kans om als trendbelegger aan te haken. Ik vertel het u om aan te geven dat je met Dashboard Beleggen deze bewegingen kunt detecteren en ervan kunt profiteren. Leuk allemaal, maar dat is geweest, hoe nu verder?

Onderhuidse spanning
De geoefende grafieklezer en ervaren indicator gebruiker ziet her en der wat spanning boven in het veld. Zo was daar vorige week de oranje MRI candle met de swingteller op +9 en de negatieve divergentie op de RSI die bovendien afketst tegen de OB lijn.  Op de chart is bij 1200 een hogere top geplaatst, terwijl de RSI als spanningsmeter een licht lagere top plaatst. Dit is in veel gevallen een onderhuidse ontwrichting van de trend, hetgeen tot een scherpe correctie kan leiden en zelfs een trendbreuk. Wat een ellende voor dit prachtige fonds, maar raak niet in paniek. Het zijn de eerste indicaties dat er sprake is van hoogtevrees bij de bulls. Maar als de correctie daadwerkelijk doorzet, is een dip naar de Fibo grid op 1000 tot 900- zeer wel denkbaar.

Kaasschaaf methode
Goed, spanning boven in het veld, indicaties van aanstormende beren, wat te doen? Als trendbelegger krijg je de waarschuwing om uitstaande posities goed te monitoren. Staat er naar uw mening teveel uit, verklein dan de positie. Bent u tevreden met het huidige resultaat, room dan wat winsten af. Komen er meer signalen van topvorming dan is het raadzaam de omvang van de positie daarop aan te passen. En wellicht stapt u helemaal uit en wacht aan de zijlijn op verdere ontwikkelingen. Aan u de keuze welke kaasschaaf methode toe te passen, succes!

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van Adyen

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.