In mijn laatste column van dit jaar bespreek ik graag de technische conditie van de weekchart van onze beursbarometer om een inschatting te maken hoe we het jaar uitgaan. Uiteraard ook een blik voorwaarts naar de eerste stappen in het nieuwe jaar.

Uptrend
Volgens de spelregels van mijn Dashboard Beleggen is er sprake van een stijgende trendfase, ofwel een positieve ondertoon. De weekcandles staan immers ruim boven de fier opkrullende gemiddelde lijn, de swingteller of stappenteller staat ruim in de plus en de RSI als spanningsmeter noteert boven de 50-lijn. Deze combinatie van signalen geeft een UP status op het Dashboard. En als ik dan terugkijk op de weekkaart, dan zie ik exact dezelfde configuratie als begin dit jaar. Maar we weten allemaal dat de gigantische Corona tik flink wat roet in het eten heeft gegooid. Maar kijk eens naar de veerkracht van de AEX. We zijn weer gewoon terug op de niveaus van begin dit jaar. We kunnen echter niet stellen dat het een saai jaar is geweest.

Eindstand AEX?
Alles ziet er positief en hoopvol uit, maar zit er nog een extra eindsprintje in? In de laatste handelsweek staat de swingteller op +9, mits de AEX boven ruim 610 blijft liggen. De index noteert bovendien midden in het stijgingskanaal, maar wel met de rode streep op 632+ in de buurt. Ik verwacht dan ook dat de body van de candle komende week rond 620 tot 630 zal liggen, met mogelijk een euforisch sprietje naar 640 of 650, danwel een verraderlijke berentik naar 600+.

Kansen in 2021
En dan de vooruitzichten voor begin 2021. Afhankelijk hoe de laatste weekcandle in 2020 eindigt kunnen we doorstomen naar de bovenkant van het stijgingskanaal tot bijna 700 punten. Swing +9 met witte candle nipt boven 632+ is daartoe de voorwaarde. Staat er echter komende week een zwarte candle met swing +9, dan moeten we oppassen voor topvorming met aansluitend een correctie tot wellicht 580 of lager. U ziet hoe belangrijk het kantelpunt en hoogste punt in 2020 op 632+ is voor het verdere verloop van de index.
Dat heet kantelpuntanalyse en dat gaan we ook volgend jaar weer graag voor u doen.
Mede namens Wouter dank ik u voor uw aandacht in het afgelopen jaar, wij wensen u plezierige feestdagen, geniet er van met elkaar, blijf gezond en graag tot ziens in de eerste week van 2021 wanneer het nieuwe beleggingsjaar van start gaat.

BNP Paribas Turbo's en Boosters van AEX

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.