Doorgaans doet verlies mentaal drie keer meer pijn dan winst. Dat geldt algemeen ook voor ‘straffen en belonen’ of ‘pijn en plezier’. Dat maakt beleggen in de basis ongeschikt voor veel mensen. Er zijn immers vele prima strategieën die slechts een hitratio (aantal keer winst) scoren van 40%. De winnaars compenseren dan echter mentaal niet de verliezen. Sowieso is winst, verlies of actie mijns inziens geen goed uitgangspunt om te handelen. De oplossing schuilt deels in het meten van resultaten over een serie van trades van bijvoorbeeld 25 stuks, waarbij u uw strategie van te voren vaststelt en een bedrag beschikbaar stelt voor deze 25 stuks. Bijvoorbeeld, ik wil maximaal 2.000 euro verliezen, dus dat betekent dat ik 80 euro mag verliezen per trade. U kunt uw positiegrootte daar dan ook op afstemmen. Na die 25 trades, evalueert u uw resultaat. Een tweede oplossing is te handelen met een ander doel, namelijk proces gedreven in plaats van resultaat gedreven. U handelt om goede trades te doen volgens uw strategie. Focus op het resultaat pakt zelden goed uit. Dat is de reden dat strafschoppen gemist worden in finales. Kortom, richt u op het proces en handel in series van trades.

Na de serie van trades is het tijd om wat zaken te meten zoals de hitratio en de profitfactor (hitratio winst x gem. winst) / (hitratio verlies x gem. verlies). Hier gaat u ook zien dat ‘uitschalen’ een groot effect kan hebben op de winstgevendheid. Een voorbeeld: Stel, we hebben gemiddeld 200 winst en 80 verlies met een hitratio van 40%. U scoort dan een profit factor van (40%x200)/(60%x80)=1,67. Bij het nemen van 50% winst op de helft van uw target, wordt het plaatje anders: 50% winst op 100 + 50% op 200= 150. De profit factor wordt dan (40%x150)/(60%x80)=1,25. Dat betekent een flinke verslechtering van de winstgevendheid. Oppassen dus met moneymanagement, blijf rekenen! De laatste aanbeveling van mij; handel vooral om goede trades te doen. Heeft u uw strategie gevolgd maar heeft u verlies geleden? Heel goed gedaan! Heeft u uw strategie niet gevolgd maar winst gemaakt? Helaas, u bent beloond voor uitermate slecht gedrag!

Handel dus procesgericht in series gericht op goede trades. De kans is groot dat het resultaat verbetert en de mentale lading verdwijnt. (WdB)

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!