Dat de spanningen in de wereld invloed hebben op de aandelenvelden behoeft geen toelichting. Heftige koersbewegingen, een felle strijd tussen beer en stier, diepe correcties, dreigende trendbreuken en zelfs vallende messen ontsieren menig speelveld, waardoor tevens de charts ernstig verminkt worden, zoals bij ING. Laten we het slagveld overzien.

Vallend mes

Op de weekchart is duidelijk te zien dat de koers in een vrije val beweegt. Lange zwarte candles, gaten tussen de bodies, alle indicatoren scherp omlaag, geen vangnet in de nabije omgeving, vrij spel voor de beer. Het is een felle negatieve omslag in trend en sentiment, een uiterst vervelende en spannende overgangsfase. Er zal ongetwijfeld een tegenaanval van de bulls komen, om met een pullback de SMA lijn op 11,30 op te zoeken om dat als weerstandniveau te testen. Als daar binnenkort wordt getopt, is de trendomkeer een feit.

Overshooting

Op de maandgrafiek zien we uiteraard ook de felle berentikken. Twee maanden lang fors onderuit tot aan de redelijk vlakke SMA lijn met thans mogelijk wat overshooting. De bulls zijn op dit timeframe nog niet verslagen, maar ze moeten wel rap terugkeren boven de SMA. Als de body van de maart candle boven 9,75 blijft bewegen, is er hoop op herstel en mag de huidige forse afstraffing worden gezien als stevige aanloop om een langere termijn uptrend te starten.

Coaching

Voor trendbeleggers is het een spannende periode. Komen de bulls terug en biedt dat dan koopkansen? Eerst maar eens uitzien naar een witte weekcandle om de pullbackt te starten. Het vallende mes moet eerst stilliggen om aansluitend een gepast scenario te definiëren. Tot dat moment is het voor beleggers balanceren tussen hoop en vrees.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van besproken titel

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.