De basis voor elke analyse en het bijbehorende scenario wordt gevoed door de indicatoren, die meten immers hoe het is gesteld met trend en sentiment. Maar behalve de objectieve metingen mogen subjectieve waarnemingen worden toegevoegd om het plaatje te completeren. Koerspatronen behoren hiertoe, de herkenbare ‘plaatjes’ uit het verleden die zich in de toekomst kunnen herhalen. Een van de meest bekende en ook wel betrouwbaarste koerspatronen is het Hoofd-Schouder patroon, ook wel Head & Shouder patroon genoemd. Een korte uiteenzetting van dit karakteristieke patroon.

Top- of bodempatroon
Als we naar afbeelding 1 kijken, dan zien we de contouren van dit patroon. Er zijn twee varianten, te weten het toppatroon en het bodempatroon. Deze laatste wordt ook wel het omgekeerde Hoofd-Schouder patroon genoemd. Beide patronen starten met een linker schouder (LS), gevolgd door het hoofd (H), netjes in de richting van de trend. Maar dan verschijnt er een lagere top (RS) of hogere bodem (RS), een afzwakking van de trend. Aansluitend volgt een beweging naar de neklijn en als die wordt gepasseerd kan na een pullback het patroon worden afgemaakt. Koersdoel is de afstand van Hoofd naar Neklijn gespiegeld in de nieuwe koersrichting.

Omkeer- of continuatie patroon
Velen herkennen het Hoofd-Schouder patroon als omkeerpatroon, ofwel de overgang van een uptrend naar een downtrend (H&S Toppatroon) of andersom bij een H&S Bodempatroon.
Maar wist u dat een H&S patroon ook als continuatiepatroon kan voorkomen? In een dalende trend zal een H&S Toppatroon dan slechts een tijdelijke onderbreking van de trend zijn, zo ook een H&S Bodempatroon als tijdelijke onderbreking in een uptrend.

Om het niet al te ingewikkeld te maken heb ik het volgende ezelsbruggetje voor u. De beweging na een succesvol H&S Toppatroon is altijd omlaag, de beweging na een succesvol H&S Bodempatroon is altijd omhoog.

Ter illustratie onderstaande weekchart van BrentOil met een H&S Toppatroon als omkeerpatroon in de maak.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!