Overshooting

Beleggers hebben veel last van turbulentie op de aandelenvelden. Flinke koersuitslagen omhoog en omlaag, felle breakout bewegingen, stoere rebounds, we zien van alles op de charts, wat een vuurwerk. Het kan dan ook voorkomen dat er na een felle berenstoot te laat op de rem wordt getrapt, waardoor er sprake is van zogenaamde ‘overshooting’. Even over de rand van de afgrond bungelen, om vervolgens te herstellen en de weg omhoog weer in te slaan. Hoe ga je als actieve belegger om met dit fenomeen ‘overshooting’?

In afbeelding 1 ziet u een mooi voorbeeld van overshooting. De koers beweegt geruime tijd boven de SMA lijn om vervolgens in een rap tempo af te glijden. In tijd van enkele weken (u kijkt naar de weekchart) zakt de koers tot nipt onder de SMA lijn, ofwel de rand van de afgrond. Verwar deze beweging niet met het ‘vallende mes’, want dan klapt de koers veelal met 1 candle flink onderuit.

Maar hoe herken je nu overshooting? Welnu, belangrijkste indicator hiervoor is de dynamische spanningsmeter RSI. De rode lijn van deze indicator zal veelal de dynamische groene OS-band opwaarts kruisen, een zogenaamde OS upcross. Dat is het signaal waaruit blijkt dat de koersval kan stoppen. Dit is dan veelal nipt onder de SMA lijn, vandaar de vergelijking met het rempedaal. De SMA behoort normaal gesproken de koersval op te vangen. Maar enkele kleefcandles aan de SMA is wat dat betreft nog toegestaan. Met een kleefcandle (wit of zwart) hangt de bull aan een zijden draadje. De SMA is wat dat betreft zijn laatste vangnet.

Mocht de OS upcross zich niet meteen aandienen, dan is de eerstvolgende witte candle, het Engeltje, de charttechnische aanwijzing dat de overshooting kan worden weggepoetst. Algemeen gesteld geldt dat de kleurwisseling in de candles in dit geval bodemvorming aankondigt. U kent vast mijn coaching aanbeveling ‘Wacht op wit’ om rebound posities te overwegen. De eerste witte candle is het Engeltje, de opvolgende candle moet ook wit zijn om bodemvorming te bevestigen. Dan kan het wel eens raadzaam zijn om aankopen te overwegen, want een significante tegenaanval van de stier loert immers om de hoek.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!