Voor beginnende beleggers is het niet altijd eenvoudig mijn Dashboard Beleggen (DB) onder de knie te krijgen. Er zijn ook zoveel elementen die een rol spelen dat je dreigt door de bomen het bos niet meer te zien. Om startende beleggers een handje te helpen, heb ik een DB Spoorboekje gemaakt, ofwel een stappenplan met 8 kleine opdrachtjes om uiteindelijk tot een verantwoord scenario te komen. Hier een korte uiteenzetting. Voor meer uitleg verwijs ik naar de Tutorials en Video’s op mijn website.

1. Tijdvenster
Welk timeframe is voor u van belang? Is dat de intraday chart, dag-, week- of maandchart? Bepaal voor uzelf het gewenste navigatie niveau. Gevorderde beleggers hanteren meerdere tijdvensters.
2.Richting en kracht van de trend
Bepaal aan de hand van de SMA indicator of de trend opwaarts of neerwaarts is. De mate van trendmatigheid ofwel richting gevoeligheid is af te lezen van de stijg- of daalsnelheid van de SMA lijn.
3. Upswings en downswings
Bepaal met de swingteller of er sprake is van een upswing of downswing, onder of boven de SMA lijn. Dit geeft als uitkomst vier typen koersbewegingen: Up of Correctie, Down of Rebound.
Daarnaast gelden de begrippen actie en reactie, breakout en pullback.
4. Spanning en ontspanning
Met de Dynamic RSI en de oranje MRI candles kan worden bepaald of er sprake is van overdreven spanning binnen de trend, hetgeen tot een draai in het sentiment kan leiden. Divergentie is hier ook van belang.
5. Steun en Weerstand
Waar liggen de kantelpunten? Waar lopen de krijtstrepen? Waar staan de routepaaltjes waar de markt mogelijk van richting kan veranderen?
6. Conditie en Coaching
Mijn DBS indicator geeft met zijn staafdiagram aan welke conditie valide is (Up, Down, Correctie, Rebound), al dan niet met een coaching stip, conform de spelregels van het Dashboard Beleggen.
7. Chart Reading Tools
Geven lijnen en koerspatronen, Fibo grids en andere charttechnische tools extra informatie? Kun je het landschap nog beter duiden?
8. Scenario’s, kansen en bedreigingen
Welk scenario (long of short) is valide en hoe luidt de koop- of verkoopaanbeveling? Hou rekening met de Risk Reward Ratio.
Als zodanig kunt u als actieve belegger een weloverwogen en verantwoorde beslissing nemen.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!