Bij het duiden van een grafiek mogen diverse lijnen niet ontbreken als het gaat om het toevoegen van een subjectief sausje. Maar het lijnenspel kent strakke spelregels. Sta mij toe een en ander uit te leggen en tevens te melden wat de valkuilen zijn bij het werken met lijnen.

Trendlijn en Trendkanaallijn
Om een lijn te kunnen tekenen heb je meetkundig gezien twee punten nodig. Welnu, dat is op een koersgrafiek niet anders. In geval van een uptrend zijn een bodem en een opvolgende hogere bodem de twee punten waarover de lijn getekend wordt, in dit geval een stijgende trendlijn. Er zijn analisten die wachten op een derde verbindingspunt als bevestiging van de lijn, hetgeen een vertraging in het op te zetten scenario met zich meebrengt. Mijn derde punt is de tussenliggende top, waarover parallel aan de trendlijn de trendkanaallijn wordt getekend. Als zodanig heb je twee lijnen, een steunlijn en weerstandlijn die tesamen een stijgend trendkanaal vormen. Het omgekeerde geldt bij een dalend trendkanaal. Alles staat nog eens in bijgaande afbeelding.
De kracht van een lijn wordt geïndiceerd door het aantal raakpunten, de hellingshoek en de lengte van de lijn.

Valkuilen
Waar schuilt nu het gevaar bij het gebruik van lijnen? Stel er staat een kooppositie uit, maar de koers valt onder de trendlijn. Na een pullback hangt een daling in de lucht, de positie moet eigenlijk worden gesloten. Maar nee, je kijkt ver terug op de grafiek en ziet (‘gelukkig’) nog een steunlijn die nog niet is gebroken. Je gaat hopen op bodemvorming op een veel lager niveau. Anders gezegd, je gaat teveel uitzoomen om maar geen verlies te hoeven nemen.
Stel je wilt een kooppositie innemen, maar de toppen en bodems zijn niet overduidelijk. Toch teken je een lijn over twee super-magere sprietcandles, om maar vooral het lijnenspel te kunnen spelen. Je gaat als het even kan lijnen toevoegen om jouw keuze te rechtvaardigen. De grafiek wordt zo een kluwe van lijnen, dat er altijd wel een lijn is die jouw keuze bevestigt. Anders gezegd, teveel inzoomen om maar gelijk te krijgen.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!