Vorige week de tip “Stay in the game”, deze keer ga ik het hebben over tips voor “Het betere leidingwerk”. Wees gerust, geen dubbelzinnigheden van de loodgieter en ook geen stuk over koper-, gas- of waterleiding. Nee, waardevolle tips voor beter beleggersgedrag en hoe u daar zelf de leiding in kunt nemen.

Eén van mijn grootste vijanden is afleiding. In mijn geval betreft het veelal de overlading van informatie en prikkels die dagelijks wordt uitgestort en alle beleggersverleidingen die daarbij horen. En ik ben daarin niet de enige, zo bleek recent. De tip: probeer u echt te beperken tot enkele analisten en/of websites, “Minder is meer”.

Een bekende regel is “Trade what you see, not what you think”. In de praktijk vaak makkelijker gezegd dan gedaan. De juiste vraag is dan: “Wie gaat er aan de leiding op de chart”. Wat zeggen de toppen en bodems en welke Dashboard conditie is van toepassing? (check onze Handleidingen). Daarmee bepaalt u eenvoudig de juiste richting voor uw trade met als doel neutraal te blijven en een scenario te schetsen met twee kanten. Wat is de koersroute als het misgaat en wat zijn dan de kosten? En wat is het potentieel?

Onderdeel van alle afleidingen is dus ook een stuk verleiding. Hoe vaak is het voorgekomen dat u een positie innam die u eigenlijk niet gepland had? Om dat te voorkomen is er winst te behalen door een stuk begeleiding. En dan vooral door en voor uzelf. Het beste tradingboek is namelijk uw eigen notitieboek. Succesvolle traders blijken zeer gedisciplineerd in het bijhouden van hun trades, resultaten en het monitoren van hun handelsgedrag. Het is dus zeer zinvol om uw transacties te noteren en op welke basis u de trade heeft ingenomen. Daarnaast kunt u een lijstje maken met alle aanleidingen die u kunt bedenken die tot slechte beslissingen kunnen leiden en de beste reactie daarop. Als u bijvoorbeeld uitgestopt bent op de bodem (aanleiding), dan ligt een revenge trade op de loer. Als u van te voren echter weet wat u gaat doen, bijvoorbeeld even de kamer uit, dan wordt de kans op verleiding tot ongewenste reacties een stuk kleiner. Kortom, experimenteer eens met het noteren van uw trades en noteer aan- en verleidingen en uw gewenste reactie daarop. Probeer dat eens 3 maanden en laat u verrassen door uw bevindingen, de structuur die het biedt en de resultaten. Succes met het betere leidingwerk. (WdB).

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!