Het ASMI hellend vlak

Als trendvolgende belegger zoek je uiteraard de fondsen die een sterke trend vertonen. Dat is relatief makkelijk beleggen, want je stapt in en je houdt de positie aan. Moeilijkheid is echter wanneer je de winst gaat veiligstellen, want ook een trend is een hellend vlak, niet waar? Dit laatste speelt een belangrijke rol op de weekkaart van ASMI. Ik zal mijn licht op de grafiek laten schijnen en mijn TA coaching aanbeveling met u delen.

Trendwaaier
We moeten terug naar februari 2019 toen de koers een crossover liet zien met zijn gemiddelde lijn en er derhalve een stijgende trend van start kon gaan. Toen noteerde de koers rond 44,00, nu staat er 116+ op de borden. Binnen krap een jaar een stijging van ruim 160%, dat zijn de betere transacties, niet waar? Op de weg omhoog was er zelfs sprake van een parabolische koersbeweging, hetgeen een versteiling van de trend impliceert. Dit fenomeen wordt inzichtelijk gemaakt door meerdere trendlijnen, een zogenaamde trendwaaier van steeds steilere trendlijnen.

Alles in de plus
Niet alleen charttechnisch is dit fonds uitermate interessant voor trendbeleggers, ook objectieve metingen ondersteunen de dominante positie van de bulls. Zo is daar de sterk opkrullende gemiddelde lijn, regelmatig een volledige upswing en een RSI steeds ruim boven de 50-lijn met zelfs de OBOS banden in de bovenste helft van de RSI grafiek. Op dit moment ook alle indicatoren in de plus met de bulls op zogenaamd ‘uncharted territory’, ze zijn nog nooit zo hoog geweest. Wat een euforie, maar hoe nu verder?

Exit strategie
Ik kan mij voorstellen dat menig belegger zijn winsten in dit fonds wil veiligstellen, maar is dit verstandig? Niets staat een verdere stijging in de weg, de bovenkant van het speelveld staat helemaal open. Dat is ook niet het probleem, het gaat nu om het formuleren van een exit strategie. Deels uitstappen als de huidige bullenparade haarscheurtjes gaat vertonen, dat is mijn coaching aanbeveling. Haarscheurtjes worden zichtbaar bij de eerstvolgende zwarte candle, of bij de RSI die de OB-lijn aanraakt. Andere indicatie is als de huidige witte body aanzienlijk krimpt waardoor een lange spriet zichtbaar wordt met kleine body, ook wel Shooting Star genaamd.

Kortom, laat de grafiek aangeven wanneer het tijd wordt voor wat winstnemingen, in de wetenschap dat dit signaal nooit op het hoogste punt zal zijn. Maar dat is nog altijd beter dan te vroeg uitstappen omdat tussen de oren hoogtevrees perikelen zich aandienen.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van ASMI

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.