Voor vele beleggers is de beurs een leuk spelletje. Daaruit komt gelijk de vraag naar voren, waarom u de beurs eigenlijk volgt, “Om geld te verdienen”. Dat lijkt voor de hand liggend, maar dat is het niet. Het is goed om een keer stil te staan bij andere onderliggende redenen, die veelal succes in de weg staan.

Zo ken ik een aantal beleggers die actieverslaafd zijn. Het spelletje houdt ze van de straat, het verrassingselement speelt een grote rol. Beleggen of het hebben van posities wordt een soort van gamen en heeft niets meer te maken met de primaire reden, geld verdienen. Van die beleggers waarbij ik dat bespeur, ik heb er zelf ook wel eens last van, zijn er maar weinig die het zich realiseren. Met alle gevolgen van dien want meestal leidt de actieverslaving tot verlies. Het hebben van een positie produceert voldoening.

Systeemverslaving is een tweede reden, het alsmaar zoeken naar betere systemen houdt menig belegger aan het scherm gekluisterd. Maar waarom eigenlijk? Als er eenmaal een goed systeem is, waarom er dan van willen afwijken? De dagelijkse informatie overload ligt daar mogelijk aan ten grondslag. Er is namelijk altijd wel iemand met een idee voor een strategie die valide lijkt. Of roept dat u in crypto moet gaan handelen om maar wat te noemen. Mijn suggestie is, dat u het beter bij uzelf kunt houden. Wat past bij u? Waar voelt u zich prettig bij? Voor mij zijn dat veelal de klassieke trends, trailingstop, ranges en pullbacks. En welke indicatoren en parameters? Al gebruikt u invullingen op basis van uw geboortedatum. Serieus? Ja echt, het maakt namelijk geen fluit uit wat u gebruikt, als het maar bij u past. Ons Dashboard biedt u meer dan voldoende houvast en mogelijkheden om aan te passen aan uw persoonlijke wensen.

Als derde reden hebben we de analyseverslaving. Een overload aan diepgaande analyses leidt vaak tot slechtere resultaten.

Voor alle bovenstaande issues is een simpele oplossing. Stel een drietal vragen centraal. 1. Voor het innemen van een positie geldt: Is de (Dashboard) setup valide? 2. Voor een exit: is het oorspronkelijke trade idee nog geldig? 3. Voor het resultaat: resultaten van een strategie moeten worden gemeten over een serie van minimaal 20/25 trades. Op deze wijze kunt u meer structuur aanbrengen, de kans op fouten verminderen, dichter bij uw eigen strategie blijven en een verslaving buiten de deur houden. (WdB)

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!