Haperingen op het EUR/USD speelveld.

Lange tijd was de EUR/USD onderhevig aan flinke trendmatigheid, waarbij prima koersswings elkaar afwisselden. Voor trendbeleggers een leuk alternatief instrument om wat ritjes mee te maken op diverse timeframes. Ongeacht de enorme fundamentele krachten op het speelveld biedt de grafiek vaak een helder beeld. Uitzoomen is daarbij belangrijker dan inzoomen. De afgelopen jaren werd de trendmatigheid op de dag- en weekkaart echter wat moeizaam. De trend was dalend en vroeg veel geduld van trendvolgende beleggers. Maar sinds begin dit jaar is het valutapaar weer op zijn ‘oude niveau’. Een prima moment om de technische conditie te bekijken.

Geen exacte wetenschap
Op de maandkaart zijn de ruime swings goed zichtbaar. Als we naar het koersverloop van de EUR/USD kijken dan worden perioden van goede trendmatigheid afgewisseld met lange zijwaartse perioden. De up en down swings kunnen daarbij best lang aanhouden. Zo is in 2015 en 2016 duidelijk een brede trading range zichtbaar tussen 1,0500 en 1,1500, in 2017 een uptrend richting 1,2555 en vanaf 2019 een afdaling naar 1,0636. Begin dit jaar volgde een zweepslag tussen 1,1500 en 1,0636. Sindsdien koos de EURUSD de weg omhoog en daarbij ging het rap richting 1.2000 waar nu een adempauze zichtbaar is. De grote getallen dienen in valuta vaak als steun- en weerstanden, dat is overigens geen exacte wetenschap. Voor u is het wellicht een studie waard om een goed gevoel te ontwikkelen voor dit handelsinstrument.

Coaching
Op het Dashboard prijkt de Up conditie. Spanningsmeter RSI staat logischerwijs tegen dynamisch overbought gebied, dat zie je regelmatig na een uitbraak. De spanningsmeter heeft dan eigenlijk eerst ‘een reset’ nodig. Deze maand wat haperingen op de grafiek in de opmars. Bij een terugval ligt wellicht steun rond grofweg 1.1500, bij een continuatie van de trend boven 1.2000 gaat het target mogelijk op 1.2500. Volgens het Dashboard geldt dus dat Turbo Long posities nog kunnen worden aangehouden. Een trailingstop onder het maandelijkse low ter overweging. Voor nu bezien of de Euro het sterkst blijft.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van ASML

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.