Om als actieve belegger succesvol te zijn is het raadzaam om ook aan Money Management (MM) te doen. De positie omvang laten variëren met de kracht van het scenario. Mooi gezegd, maar hoe werkt dat in de praktijk? Lees maar verder. De praktijk leert overigens dat een beter rendement gehaald kan worden als Money Management wordt toegepast.

De beslisboom
Eerst even aandacht voor de plek van MM in de beleggersbeslisboom. De basis van elke beslissing stoelt op fundamentele analyse (wat?), aangevuld met technische analyse (wanneer?) en Money Management (hoeveel?) en als kers op de taart het fenomeen Psychologie, ofwel de discipline om te doen wat je moet doen.

Halve of hele positie?
Ik ga er van uit dat er gekozen wordt voor een vaste investering per positie als basisregel voor Risico Management.
Als het geschetste scenario niet volledig wordt bevestigd door de marktlensindictoren, met andere woorden er is sprake van een anticiperende kooppositie, dan kun je beginnen met een halve positie. Als er vervolgens meer bevestiging is, weerstanden worden weggeslagen etc., dan kan de positie worden vergroot.
Terug van een hele naar een halve positie is te overwegen als een koersdoel is gehaald, maar zonder Exit Long coaching aanbeveling. Ook terug naar een halve positie in geval van non-activity. Blijf niet zitten met een volledige positie als de bulls geen activiteit meer tonen.

Dubbele positie?
Als er een kooppositie uitstaat en er volgt een milde correctie binnen het scenario met vervolgens een re-entry signaal (dus weer een koopkans) na een hogere bodem, dan is daar de gelegenheid om de positie te verdubbelen. Dit is een zogenaamde scalping techniek, bijkopen op hogere niveaus als het koopscenario aanhoudt.
Het omgekeerde kan ook. Na een vervelende berentik, waardoor er verlies dreigt op de positie, maar er wel zicht is op bodemvorming en herstel, kan overwogen worden de positie te verdubbelen. Dit heet middelen, de gemiddelde aankoopkoers verlagen. Let wel op dat dit binnen de geldende trend gebeurt, want anders dreigt middelen tot ongekend hoge verliezen.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!