Wat een goudkoorts!

Al geruime tijd weet de goudprijs hogere niveaus op te zoeken tot ver boven de 1500, maar het wordt nu charttechnisch gezien wel tijd voor wat afkoeling. Ik zal de weekgrafiek voor u duiden en aangeven wat normaal gesproken het meest waarschijnlijke scenario is.

Mooie trendfase
Ik ga terug op de grafiek naar begin dit jaar toen de bulls de gemiddelde lijn opwaarts kruisten. Dit was de eerste stap in een mogelijke uptrendfase. Er volgde een breakout naar 1350, keurig opgevolgd door een pullback om de SMA lijn als dynamische steunlijn te testen. We hebben het dan over niveaus rond 1300. Bodemen op de SMA lijn is de voorwaarde om een proces van hogere toppen en hogere bodems te starten, hetgeen daarna ook gebeurde. Wat dat betreft is er sprake van een klassieke trendomkeer.

Erg steile opleving
Het ritme van de spelers zou vanaf 1300 moeten leiden tot gematigde oplevingen en reacties, ofwel een mooi glooiend landschap. Maar niets is minder waar. In een sneltreinvaart stoomden de bulls op naar niveaus tot boven 1500. Inmiddels is er sprake van lichte overspannenheid, de afstand met de SMA lijn is ook veel te groot, het wordt tijd voor wat afkoeling. Even dippen naar 1450 tot 1400 zou helemaal niet misstaan. Daar bodemen zal het proces van hogere toppen en hogere bodems ten goede komen.

Buy the dip
Hoe ga je als actieve belegger hiermee aan de slag? Welnu, als er nog long posities uitstaan, dan moeten die strak worden bewaakt. Deze week lijkt een zwarte candle te verschijnen met de RSI tegen de OB lijn. Dus de afkoeling lijkt aanstaande, hetgeen een Exit Long coaching aanbeveling behelst. Wacht vervolgens op een nieuwe hogere bodem om nieuwe of additionele aankopen te overwegen. Wij noemen dan Buy the dip, succes!

Heeft u tussentijds vragen over de koersvorming van goud? Via Twitter @TheDailyTurbo informeren wij u graag en houden u verder op de hoogte.

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.