Wist u dat alle menselijke wezens op deze aardkloot zich schuldig maken aan kuddegedrag? Wij verschuilen ons regelmatig in de massa, wij volgen ons oerinstinct, wij voelen ons veilig in de kudde. Maar is dit altijd verstandig? Zo sprong een aantal gnoes in 2007 de rivier de Mara in met de intentie er aan de andere kant uit te stappen. De hele kudde volgde en verdronk, want de andere oever was veel te steil.

Paniekbeest?
Het blijkt dat als we ons als groep gedragen en als groep voortbewegen er onbewust heel veel vertrouwen is in het oordeel van soortgenoten, zodat we ze blindelings volgen, ook al brengt dit gevaar met zich mee. Als u wacht voor een rood voetgangerslicht, maar links en rechts van u steken toch al wat mensen over, heeft u de neiging om dat ook maar te doen. Dit is gnoe gedrag.
Dit impliceert dat wij ons eigen gedrag laten dicteren door onze soortgenoten. Waarom kijken we met miljoenen tegelijk naar hetzelfde TV programma? Of massaal naar de winkel lopen voor de nieuwste tablet of andere gadget? Normaal gesproken heeft dit gedrag geen verstrekkende gevolgen, maar soms leidt het tot drama’s. Rende u ook destijds naar de DSB Bank om uw spaarcentjes te redden? Of nog erger, bij ‘escape panics’ doet iedereen hetzelfde, naar de uitgang rennen, met alle gevolgen van dien. Wees de gnoe die zich vastklampt aan een boomstronk om als zodanig te kunnen overleven.

Meeloper?
Op het Damrak zien we ook Gnoe gedrag, dat begint al bij de klassieke trendbeleggers. Niets mis mee, je doet mee met de massa, ook al weet je niet precies waarom. Bij koersdalingen voel je je dan wel veilig als je midden in de kudde staat. Je hoeft aan anderen en aan jezelf dan niets uit te leggen, je valt immers niet op.

Wit muisje?
Opgaan in de kudde is wellicht veilig, maar dan blijf je een grijs muisje. Is het als actieve doe-het-zelf belegger juist interessant en profijtelijk om eens een witte muis te zijn? Doe eens iets anders dan de kudde.

“Juist beleggen is de massa een stap voor zijn…”

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!