Genieten met Apple

Er zijn aandelen waar elke belegger van kan genieten, omdat door alle tijdvensters gezien de koers gestaag noordwaarts beweegt in mooie trendmatige bewegingen. Een van die aandelen is Apple. Ik neem u mee naar grote hoogte om te kunnen genieten van het prachtige technische landschap. En een verwachting omtrent het verdere koersverloop mag natuurlijk niet ontbreken.

Sterke trend
Eerst een stukje theorie over het herkennen van een trend, ofwel koersverloop dat duidelijk en overtuigend richting toont, trend is immers richting, niet waar? Je ziet dat heel duidelijk, in geval van een stijgende trend, als er sprake is van een serie hogere toppen en hogere bodems, liefst boven een fier opkrullende gemiddelde lijn als trendvolgende indicator. Welnu, dat is bij Apple zeker het geval. We moeten terug naar 2009 om met mijn Dashboard een aankoopfase te zien toen de koers rond 10,00 noteerde. Daarna volgden meerdere instapmomenten, te weten in 2013, toen noteerde de koers rond 50, in 2016 rond 95 en in 2019 rond 185. Er lijkt wel een 3-jaars cyclus actief wat betreft aankoopmomenten. Nu noteert de koers circa 320, ik hoef niet toe te lichten dat alle aankoopmomenten hebben geleid tot prachtige resultaten.

Trend versnelling
Als we naar het ritme van de koersbewegingen kijken, dan zien we dat vorig jaar een versnelling is ingezet. De golfbeweging in de koers kreeg een parabolisch karakter, waardoor er makkelijker records konden worden scherp gesteld. De bulls hadden vrij baan, geen rode strepen, maar wel een groeiende afstand met de gemiddelde lijn. Met name dit laatste kan aanleiding zijn voor aanstaande hoogtevrees als opmaat voor een stevige correctie. Anders gedefinieerd, het moment van een top en een dip komt steeds dichterbij. Wat dat betreft wordt het best spannend voor langere termijn trendvolgende beleggers.

Exit strategie
Zolang de candles wit kleuren en de swingteller doortelt in zijn blauwe reeks, blijven de bulls heer en meester en zijn hogere koersen aannemelijk. Maar de parabolische koersbeweging met toenemend gevaar voor slippende stieren vraagt om twee handen aan het stuur. Het moment van (deels) winstnemen om vervolgens uit te zien naar nieuwe koopkansen op lagere niveaus komt steeds dichterbij. Of moeten we eerst de 3-jaars cycle afmaken in 2022? Als TA coach adviseer ik de volgende exit strategie: bij de eerstvolgende zwarte maandcandle uit hoofde van Money Management koopposities verkleinen. Dit laatste ook overwegen als de koers onder de 300 duikt. Vergeet niet dat de RSI als spanningsmeter al aardig in de buurt van de OB-lijn beweegt, hetgeen binnenkort een rem op de bullenparade kan zijn.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van APPLE

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.