Geduld met Royal Dutch Shell

Mijn Italiaanse privé PK’s, u weet, ‘autoliefde roest niet’, doen het fantastisch op Shell V-Power Racing 102. Helaas is dat in Nederland verbannen en moet ik het doen met het ‘schone’ BP Ultimate 98 om ‘il motore’ niet te hoeven pijnigen met ethanol. Ik ben erg benieuwd hoe de grote maatschappijen de transitie gaan maken en met welke aandrijving we over grofweg 10/15 jaar rijden. Waterstof, stekker of wellicht de in de F1 te ontwikkelen volledige bio brandstof? Hoe dan ook, de koers van Royal Dutch Shell heeft op dit moment van deze vraagstukken geen last. Met de cijfers op de agenda derhalve een blik op de maandkaart.

Correlatie
Op de maandgrafiek van RDS hebben we tevens de lijngrafiek van BrentOil geplaatst. Een leuk vergelijk. Er is duidelijk correlatie zichtbaar en achteraf zijn er ook wel wat voorspellende elementen te duiden. Het gevaar is dat dat vooral achteraf heel makkelijk is. In de periode 2008/2009 liep het verband echter totaal uit elkaar. Maar de dip in 2014, lagere toppen in 2019 en de divergentie in 2020 zijn toch leuk. U kunt veranderingen in het koersbeeld van Brent dus best meenemen als extra waarschuwende indicator voor uw ritjes in RDS.

Voor RDS zelf zien we een breed speelveld met redelijke trendmatigheid op de maandkaart. Op de dag- en weekgrafiek vind ik het persoonlijk al snel chaos, en dat wordt tevens goed zichtbaar op onze nieuwe Dashboard indicator die binnenkort geïntroduceerd wordt. Toch is er binnen die ‘georganiseerde chaos’ genoeg te doen getuige de flinke swings, het vraagt alleen om veel geduld. Op dit moment is er sprake van een opwaartse beweging. Daarbij ligt charttechnisch de steunzone rond 18, in de vorm van de oude toppen, en er ligt weerstand rond 22, in de vorm van de oude bodems. De swingteller staat in de plus, boven het ultralange koersgemiddelde. De weekly SMA, de blauwe stippellijn, stijgt en volgt de koers keurig.

Coaching
Aangezien er cijfers gepubliceerd worden, kan het nog spannend worden met wat hogere volatiliteit. De chart indiceert in ieder geval dat bestaande koopposities kunnen worden aangehouden. Bij signalen van topvorming kan er mogelijk wat winst worden genomen. Alles bij elkaar een positief koersbeeld.

Heeft u tussentijds vragen over de koersvorming van dit fonds? Via Twitter @TheDailyTurbo informeren wij u graag en houden u verder op de hoogte.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van dit fonds

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.