Het komt zo nu en dan voor dat een fonds genadeloos wordt afgestraft op basis van min of meer onverwachts slecht nieuws. De afstraffing gebeurt dan veelal in lijn met de charttechnische conditie, hetgeen deze week het geval is bij Galapagos. Maar biedt een vrije koersval dan nieuwe koopkansen? De titel doet vermoeden van wel. Laat ik maar snel de maandgrafiek er bijhalen.

Uptrend
Met de lange termijn lens in de hand kun je goed zien hoe de bulls in de afgelopen jaren hebben gepresteerd. In december 2014, toen de koers rond 15,00 noteerde, ging de huidige uptrend van start. Jawel, een uptrend, want sindsdien beweegt de koers netjes boven een fier opkrullende gemiddelde lijn. In een mooi proces van hogere toppen en hogere bodems werd de koers opgestuwd tot maar liefst 200 aan toe. Voor trendbeleggers natuurlijk een groot feest, in ruim 5 jaar de koers ruim 13 keer over de kop. Maar begin dit jaar begon het te piepen en te kraken.

Stevige correctie
De candle van februari 2020 gaf de eerste indicatie van mogelijke topvorming als opmaat voor een correctie. De candle was zwart, na een aantal oranje MRI candles die aangaven dat de afstand met de gemiddelde lijn te groot was. Bovendien gaf de RSI als spanningsmeter een OB-downcross aan, dus een correctie loerde om de hoek. Er volgde nog een stuiptrekking van de bulls middels een Bullish Engulfing patroon, maar daarna ging het rap bergafwaarts. Rond 190 sprong de swingteller in de min, het uitgelezen moment om winsten veilig te stellen. De huidige vrije val tot vrijwel de SMA lijn op 100, raakt je dus niet als je netjes de Dashboard spelregels opvolgt, aldus de TA coach. Maar hoe nu verder?

Wacht op wit
Op moment van schrijven stuitert de koers ernstig heen en weer tussen 105 en 120 met de RSI ruim onder de OS-lijn. Hamvraag is uiteraard of de SMA als dynamische steunlijn de lange termijn bulls in de race kan houden. Daartoe is het gewenst dat de koers deze maand niet onder de 100 zakt en sluit. Dat is de eerste voorwaarde. Tweede voorwaarde is dat komende maand een witte candle van start moet gaan en dat de body ook wit blijft, mede gevoed door de RSI die dan een OS-up cross kan laten zien. Voor beleggingsdoeleinden is het derhalve van belang dat komende maand bodemstampers actief worden. Wacht op wit, om dan koopkansen aangereikt te krijgen, waarbij de koerszone rond 200 vervolgens haalbaar kan zijn. Laat ik mijn proza dan ook positief afsluiten met het scenario ‘van 100 naar 200’ voor Galapagos.

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.