Wij analyseren dagelijks de vele charts voor u en geven dan scenario’s af. Maar hoe ervaren beleggers deze informatie en wat doen ze er mee? In welk denkraam wordt de TA coaching geplaatst en hoe is de beleving dan? En hoe beinvloedt dit psychologische fenomeen ‘Framing’ de beleggingsbeslissing? Lees maar verder.

Wat is framing?
Framing komt uit de Behavioral Finance en kan het beste worden omschreven als een patroon waarbinnen systematische irrationaliteit geplaatst kan worden. De eerste vorm is ‘informatiepresentatie’ waarbij dezelfde informatie anders wordt ingekaderd. ‘Het is maar net hoe je het presenteert’ zouden we zeggen. Meteen een voorbeeld. “U mag een aandeel kiezen met een 70% kans op stijging”. Of hoort u liever “U mag een aandeel kiezen met een 30% kans op daling”?
Tweede vorm is het ‘referentiekader’, ofwel hoe een referentiepunt onze beslissingen kan beinvloeden waardoor afwijkend gedrag zichtbaar wordt, terwijl de informatie exact hetzelfde is. Kijk maar eens naar afbeelding 1 als voorbeeld.

Informatiepresentatie
Ik gebruik framing bij het kiezen van het thema voor de Chart Navigator. Stel de koersen dalen rap, moet ik dan schrijven ‘Stieren houden stand’, omdat het een correctie betreft? Of is ‘Beukende beren’ een beter thema? Bij het eerste thema heb je het gevoel nog geen aandelen weg te doen, toch?

Referentiekader
‘Beleg met geld dat je kunt missen’, dan is verliezen minder erg? Geld uit erfenis, belastingteruggave, gift, dat voelt anders dan geld verkregen uit hard werken, waarom? In een quiz kun je 1000 euro winnen, ga maar lekker gokken, je bent toch met niets gekomen, waarom? Omdat het referentiekader anders is waardoor de beleving steeds anders is en er derhalve andere beslissingen worden genomen.
“Snij de pizza maar in vier stukken, want ik heb niet voldoende trek voor zes stukken…”, begrijpt u? Dat is framing…..

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!