Als koersen heftig bewegen en relatief grote uitslagen laten zien, dan is het lastig om toekomstige routepaaltjes te plaatsen. Een bijzonder handige tool is dan de Fibonacci grid. Lees verder.
Fibonacci ratio’s
Ik zal niet teveel in detail treden en slechts de kern van de retracements blootleggen. U kent vast de Fibonacci reeks 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377 etc. etc. Er zit een aantal verhoudingen of ratio’s verborgen in deze getallen. Ik noem er slechts twee, te weten 0,618 (als je een getal deelt door het eerste opvolgende getal) en 0,382 (als je een getal deelt door het tweede opvolgende getal). Deze verhoudingen, gulden snede genaamd, omgezet in 61,8% en 38,2% komen overal voor als we eenheden willen verdelen. Zo is ons lichaam een wandelende Fibo pop, wist u dat? Reken maar na: afstand onderkant voet naar navel is 61,8% van onze totale lengte, bovenkant arm is 38,2% van de totale arm. De ratio’s komen ook terug in ons gezicht als ideale verhoudingen, vraag Robert Schumacher maar eens hoe het perfecte gezicht er uit ziet.
Goed, terug naar de beurs. Daar zou dus elke eenheid koersbeweging tussen top en bodem verdeeld kunnen worden in een stuk van 38,2% en 61,8% (samen 100%). We hebben daar zelf de 50% tussen geplakt, wat in feite dus geen Fibonacci ratio is. Er wordt beweerd dat de 50% afstamt van de Dow theorie dat gemiddelden vaak de helft van hun voorgaande beweging retraceren ofwel weer prijsgeven.
Fibonaccie toepassingen
Ik gebruik de Fibo grid met de drie retracements 38,2%, 50% en 61,8% om in te schatten tot waar een reactie kan aanhouden, of waar een breakout kan opdrogen, of waar de pullback na een breakout afgerond kan worden. En dan blijkt merkwaardigerwijs dat veelal de 50% lijn dienst doet als top- of bodemlijn of zone. Want dat is de functie van de Fibo grid, om aan te geven waar toekomstige draaipunten ofwel kantelpunten in het veld liggen.
Actueel voorbeeld van de 50% Fibo retracement functie vinden we op de dagkaart van de AEX (zie afbeelding hieronder) waar de rebound vanaf 389 kan opdrogen in de 475 zone.
TA Coaching Rubriek
Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!