Al geruime tijd is er sprake van een zeer positieve stemming op de aandelenmarkten. Dit komt uiteraard goed tot uiting op de grafieken van de indices. Langzaamaan rijst de vraag of het tijd wordt voor wat afkoeling, een correctie, om later in de tijd weer koopkansen aangereikt te krijgen. De EuroStoxx50 index als Europese beursbarometer toont aan dat de bulls vermoeid raken en dat topvorming en correctie aanstaande zijn.

Trendmatig koersverloop
Het koersverloop van deze index toont duidelijk de kenmerken van een trendfase, ofwel een serie hogere toppen en hogere bodems boven een fier opkrullende SMA-lijn. De indicatoren vrijwel altijd in een positieve stand, dus de bulls hebben de touwtjes goed in handen. Echter, binnen een positieve trend is er zo nu en dan ruimte voor een afkoeling, hetgeen thans het geval is na topvorming rond 5100, boven in het stijgingskanaal. Tot hoever mag de correctie reiken?

Fibo grid mag steun aanreiken
Een handige charttechnische tool om toekomstige steunzones te bepalen is de Fibo grid, ofwel de drie Fibonacci retracementniveaus. Ik zal niet teveel in detail treden, maar op de maandchart van dit fonds zijn momenteel 4690, 4557 en 4424 de routepaaltjes die van belang zijn. Vooral het derde niveau is interessant, want daar geldt het motto “oude weerstand wordt nieuwe steun”. Letwel, de correctie gaat goed van start als er, naast een -1 stand op de swingteller, een zwarte candle wordt geproduceerd.

Kopen op zwakte
Voor trendvolgende beleggers oogt de grafiek positief, zij wachten op voldoende signalen van bodemvorming op lagere niveaus om nieuwe of additionele koopkansen aangereikt te krijgen. Anders gezegd “Kopen op zwakte” is de strategie die vooralsnog op dit speelveld gevoerd mag worden.

Bekijk de BNP Paribas Turbo’s en Boosters

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.