Actieve beleggers worden in tijden van heftige turbulentie flink op de proef gesteld. Zij moeten hun emoties in de hand houden en hun intuïtie mee laten spelen om dan te kunnen overleven in de financiële chaos. Wat doet emotie en intuïtie met beleggers? Wat is het eigenlijk?

Laat ik beginnen met een Wikipedia omschrijving van beide begrippen.
Een emotie is een innerlijke beleving of gevoel als vreugde, angst, boosheid, verdriet dat door een bepaalde situatie wordt opgeroepen of spontaan kan optreden. Emoties zijn subjectieve gevoelens en gaan samen met lichamelijke reacties en gezichtsuitdrukkingen en gedrag.
Meest herkenbare emotie bij beleggers is wat dat betreft de ego-strelende vreugde en euforie bij winst en de boosheid, verdriet of zelfs buikpijn bij verlies.
Intuïtie is een ingeving, een vorm van direct weten, zonder dat dit beredeneerd is. Hoe vaak slaakt u de kreet “Zie je wel, ik wist het....”. Ook wel een subjectieve aangelegenheid maar mijns inziens met minder reacties en fysieke uitingen dan bij emotie het geval is.
Ik zou dit willen samenvatten met de volgende one-liner: “Bij emotie zit je er midden in, bij intuïtie zit je er boven op”.
In de dagelijkse praktijk van beleggen ben je mijns inziens dan ook beter af met intuïtie dan met emotie. Je hebt immers een beleggingsplan, je hebt je eigen spelregels hoe te handelen, je gaat tot op zekere hoogte aanvoelen (direct weten) wanneer je tot actie over kunt of moet gaan, “Discipline en intuïtie gaan hand in hand, emotie en discipline zijn vijanden van elkaar” is hierbij wel van toepassing.
Het aangaan van een transactie lijkt dan relatief makkelijk, vooral intuïtief en rationeel gestuurd. Maar o wee als een transactie uitstaat, dan krijgt ongewild toch weer de emotie de overhand. Hoe vaak heeft u te vroeg winst genomen en te laat het verlies afgekapt? Hoe vaak geeft u de markt of de analist de schuld van een verliestrade? Kortom, de belegger heeft te dealen met de achtbaan van emotie en ratio, hou dat onder controle, “Winnen is het beheersen van emotie en gevoelens”.
Emotie volledig uitschakelen is overigens schier onmogelijk. Uit onderzoek is gebleken dat het ultieme moment van het nemen van welke beslissing dan ook, altijd emotioneel is. Laat dat een schrale troost zijn in de strijd tegen uw eigen emoties. Succes!

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!