Het is algemeen bekend dat mensen in moeilijke situaties de bescherming van de kudde opzoeken. Kuddegedrag zorgt voor een overlevingsdrang dat zich uit in herhalingsgedrag, ook wel golvengedrag genaamd. De basis voor deze overlevingsdrang vinden we terug in de bekende Fibonacci getallenreeks 1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144 etc. Deze getallen komen voor in uiteenlopende vormen van massagedrag als herkenbare kapstokken, als houvast voor de kudde. Als dit daadwerkelijk zo is, dan moet deze getallenreeks ook terug te vinden zijn in de financiële markt, zo heeft Ralph Elliott zich in de jaren ‘20 afgevraagd. Zo ontstond de Elliott Wave theorie, zoals weergegeven in afbeelding 1.
Elke koersbeweging kent als basispatroon een 1-2-3-4-5 golfreeks (bullfase), gevolgd door een A-B-C reeks als bearfase, vijf stappen omhoog, drie stappen terug, het bekende actie-reactie principe. In een dalende beweging vijf omlaag, drie omhoog. Maar de markt kent meerdere navigatieniveaus, dus de golf met de hoogste rangorde, de Grand Supercycle, kan weer onderverdeeld worden in een kleiner 1-2-3-4-5-A-B-C structuurtje, de Supercycle en zo kun je doorgaan met afdalen tot zelfs intraday golfjes aan toe.
In afbeelding 1 wordt dit als volgt geduid. De gehele bullmarkt telt 1 grote beweging omhoog, onderverdeeld in 5 golfen. Golf 1 kent ook weer een lagere 1-2-3-4-5 reeks, terwijl golf 2 een onderliggende A-B-C kent, zo ook de andere golven omhoog, bij elkaar dan 21 golven, tel maar na. Dit kun je nog een keer doen op een lager niveau, dan kom je uit op 89 golven. Dezelfde exercitie doe je aan de rechterkant in de A-B-C golven, resulterend in nog eens 13 en 55 golven. Tel alles bij elkaar op en je komt op een totaal van 144. Bent u er nog? U ziet, alleen maar Fibo getallen die een rol spelen.
Je moet dus echt goed kunnen tellen om vast te kunnen stellen in welke golf en op welk navigatieniveau de koers zich bevindt. Er zijn ook veel varianten op het basispatroon met bijbehorende reparatietellingen, het juist toepassen van Elliott Wave vraagt dan ook een gedegen studie.
Tot slot de vermelding dat volgens de golvenstructuur de AEX op zijn dagkaart toe is aan een A-B-C correctie tot mogelijk 440, zie de afbeelding hieronder (met dank aan www.elliottwaves.nl).
TA Coaching Rubriek
Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!