Hoe zien Eiland patronen er uit? Officeel heten ze Island Reversal patronen. In deze TA Coaching rubriek zal ik een uitgebreide toelichting geven op deze interessante en ook betrouwbare koerspatronen.

U weet dat een technische analist dol is op koerspatronen, ofwel herkenbare koerssituaties uit het verleden op basis waarvan een betrouwbare uitspraak gedaan kan worden over de volgende stap van de markt. Veronderstelling daarbij is dat marktgedrag zich herhaalt, in geval van de zogenaamde eiland patronen, een van de categorieën uit het patronen handboek, hebben we het over een waarschijnlijkheid van bijna 80%, zo blijkt uit onderzoek. Dat wil zeggen dat in bijna 80% van de gevallen de koers daadwerkelijk van richting verandert. Want een eiland patroon is een zogenaamd omkeerpatroon als inleiding voor een significante draai van het koersbeeld.

In bovenstaande afbeelding heb ik de voorkomende eiland patronen voor u ingetekend. Ik zal ze niet in detail bespreken, maar wil wel melden dat er een onderscheid is in de lengte van de eilanden. U ziet meteen dat de zogenaamde Star patronen slechts één eiland candle kennen (let wel, het gehele patroon kent drie candles) en de Island patronen meerdere candles of barcharts. Voorts de melding dat een patroon een Bullish Omkeerpatroon kan zijn, zoals de Morning Star en de Island Bottom Reversal, waarbij de koers omdraait van zuid naar noord. Het omgekeerde geldt voor een Bearish Omkeerpatroon zoals de Evening Star en de Island Top Reversal. Bij alle eiland patronen ziet u een gap links en een gap rechts tussen de candle bodies of barcharts.

Een Bullish Omkeerpatroon noem ik ook wel een stierenstempel, om aan te geven dat een dergelijk patroon indiceert dat de bullen in het veld het stokje willen overnemen van de beren. Het is een duidelijke indicatie van een positieve draai in het actuele sentiment, waarbij de omkeer niet geleidelijk is, maar vrij abrupt. Bij een Eiland patroon is het dan ook niet gebruikelijk dat de genoemde gaps worden gedicht.

Op onderstaande afbeelding een Eiland patroon op de dagchart van de AEX index.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!