Trouwe volgers van mijn Dashboard Beleggen methodiek weten dat ik meerdere elementen gebruik (die ook zichtbaar zijn op elke chart) om uiteindelijk een visie te kunnen definiëren. Mijn model kent wat dat betreft de volgende tools: trendmeter, sentimentmeter, stappenteller, MRI candle, kantelpunten en DBS indicator. Het vraagt enige studie en oefening om de uitkomsten van deze ‘Hoge School Technische Analyse’ eigen te maken. Kan het ook eenvoudiger? Om inzicht in marktgedrag te leren zien heb ik een makkelijk model voor u gemaakt, bestaande uit de Barchart in combinatie met mijn Trendindicator. Hoe werkt dat?

Barchart
De barchart is een eenvoudige weergave van het koersverloop, waarbij met een vertikale staaf wordt aangegeven wat de hoogste en laagste koers is geweest in de betreffende periode. Het linker dwarsstreepje vertegenwoordigt de openingskoers, het rechter dwarsstreepje is de slotkoers. Dus Hoog-Laag-Open-Slot als barchart (zie afbeelding hiernaast).

Barchart en SMA
Als je nu alle barcharts volgt in combinatie met mijn trendvolgende indicator, de 55SMA lijn, dan krijg je inzicht in het trendmatige verloop van de koers. Alle bars boven de SMA impliceert immers een uptrend, een glooiende beweging onder de SMA impliceert een downtrend. De lengte van de bars geeft daarbij inzicht in de beweeglijkheid of volatiliteit op het betreffende speelveld. Zie bovenstaande afbeelding

De dynamische dwarsligger
De openingskoers staat vast, dat dwarsstreepje beweegt niet meer. Maar het rechter dwarsstreepje vertegenwoordigt gedurende de handelsperiode de actuele koers, tot aan de sluitingstijd, dan is het de slotkoers. De actuele koers is dus in feite een dynamische dwarsligger die omhoog kan kruipen ten opzichte van de linker streep, dan zijn de bulls aan zet. Of omlaag kruipt en daarmee mogelijk de bar verlengt, de beer dus aan zet.
Anders gezegd, het verloop tussen de twee dwarsliggers geeft inzicht in het sentiment, de spanning en ontspanning, de strijd tussen beer en stier binnen de actuele bar. Best grappig toch om op deze manier het marktgedrag te volgen?

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!