Economen, fundamentele analisten en andere wetenschappers zijn het er over eens dat er meerdere vormen van economisch herstel zijn. Daar zal ik mij verder niet mee bemoeien. Maar toen ik bijgaand plaatje zag, realiseerde ik mij dat vanuit charttechnisch oogpunt dezelfde draaipunten of draaivarianten zichtbaar zijn. Hebben economie en grafiek lezen dan toch meer overeenkomsten dan we vermoeden? Laat ik de charttechnische draaivarianten eens toelichten.

V-spike recovery
De eerste draaivorm bij de economen is de V-shape, ofwel een rap herstel, direct sterke groei, de lijn vormt inderdaad de letter V. Op een grafiek komen we de V-shape ook tegen, maar dan noemen we het een V-spike recovery. Na een felle koersval met overdreven negatief sentiment, volgt er een net zo felle tegenaanval ofwel rebound door de bulls. Felle actie roept felle reactie op, zo zou je het kunnen noemen.

Normale bodem
De tweede letter is de U, ofwel een geleidelijke afkoeling, gevolgd door een langzaam herstel in groei.
U herkent ongetwijfeld de U op een grafiek, als zijnde een normale bodem binnen de trend of binnen een trading range. Een aantal candles op min of meer hetzelfde niveau, al dan niet met gelijke sprieten.

Dubbele bodem
De W-draaivariant kent meerdere rebounds, ofwel stabilisatie, als mogelijke voorbode voor uiteindelijk herstel.
Op de grafiek zien we de W-formatie terug als dubbele bodem, ofwel tweemaal steun op hetzelfde niveau, als opmaat voor een rebound in de downtrend, of een hervatting van de uptrend.

Van trend naar trading
De vierde letter is L, ofwel een recessie volgens de economen, achteruitgang zonder zicht op verbetering.
Op een grafiek zou je de L-variant kunnen omschrijven als de overgang van een trendfase naar een trading range fase. Van duidelijke richting naar zijwaarts geschuifel.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!