Wat een spanning en sensatie rondom de aandelenvelden, menig belegger houdt zijn adem in. Komt het allemaal weer goed? Zijn er straks weer koopkansen? Hebben we nu te maken met overdreven negatief sentiment? Wordt er te laat op de rem getrapt? Dit laatste zou het geval kunnen zijn op de weekchart van DSM. Ik zal de grafiek voor u duiden.

Stevige afdaling
In 2021 heeft DSM uitstekend gepresteerd wat betreft het koersverloop. Van 140 in een redelijk rechte streep naar 200, kijk eens hoe mijn DBS indicator dit keurig in beeld heeft gebracht met zijn groene UP staafjes, zo nu en dan afgewisseld met goudgele correctie staafjes. Maar vanaf 200 kwam de klad er in. Met forse zwarte candles werd de koers teruggedrukt naar de SMA lijn op 165. Maar die dynamische trendlijn was niet stevig genoeg om de berentikken op te vangen. Er staan inmiddels vier candles onder de SMA lijn in een zogenaamde negatieve overgangsfase.

Overshooting
Hoe moeten we de huidige situatie benoemen? Is er sprake van een breakout beweging als eerste stap in een nieuwe dalende trendfase? De DBS staat in ieder geval in een Down stand, dus de beren voeren de regie. Maar ik zie de swingteller op -8 staan met een candle die wel heel veel veerkracht bij de bulls illustreert, mede gevoed door de RSI die aanstalten maakt om de OS-lijn opwaarts te kruisen. Dit leidt tot de opmerking dat er nu sprake zou kunnen zijn van overshooting. De koers is iets te ver doorgeschoten, er is te laat op de rem getrapt.

Coaching
Voor trendbeleggers is het een spannende periode. Staan we aan de vooravond van een dalende trend? Of komen de bulls rap terug om een trendbreuk af te wenden? Voor beide opties is iets te zeggen, dus laat de markt binnenkort kleur bekennen en signalen afgeven waaruit blijkt wie initiatief laat zien, de beer in zijn verse downtrend of de stier met een dappere overlevingspoging.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van besproken titel

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.