Wij zijn dagelijks op zoek naar uitdagende charts ten behoeve van onze coaching activiteiten. We laten ons uiteraard leiden door onze marktlensindicatoren, maar charttechnische bevindingen kunnen ook interessant zijn. Dit laatste is thans het geval op de weekchart van DSM. Ik zal de kaart voor u duiden en indiceren hoe het landschap er uit kan gaan zien.

Trading box
U weet ongetwijfeld dat er drie typen marktbeweging zijn, te weten de trending fase, de trading range fase en de overgangsfase. Op de weekgrafiek van DSM is een trading range gaande met een vleugje trendmatigheid. Anders gezegd, de koers beweegt per saldo tussen 134+ steun en 151+ weerstand, waarbij de kantelpunten diverse keren zijn geraakt, waardoor in feite een trading box ontstaat. Ik heb de box ter verduidelijking ingetekend.
Het vleugje trendmatigheid vinden we terug aan de rechterkant van de box waar op 143+ een hogere bodem is geplaatst, met thans de intentie van de bulls om uit de box te breken.

Keren of passeren
Als de koers is aanbeland bij de bovenkant van de range, gaat altijd het motto spelen ‘keren of passeren’ voor de bulls, waarbij het aannemelijk is dat de box in stand wordt gehouden en dat de spelers dus voor ‘keren’ kiezen. Tenzij er wordt gekozen voor mogelijk een andere koersfase, bijvoorbeeld de overgang naar meer trendmatigheid, zoals op de chart van DSM.
De bulls breken uit, ondersteund door de martktlensindicatoren die uiteindelijk een koersdoel indiceren van 170 of hoger. De diepte van de box mag namelijk naar boven worden gespiegeld als er sprake is van een breakout. Een charttechnisch koersdoel derhalve.

Coaching
De poging om uit de box te breken is koren op de molen van koopjesjagers. Zij realiseren zich dat de uitbraak pril is en dat bij een terugval onder 150 er sprake is van een ‘false move’. Boven de rode streep op 153,66 hebben de bulls meer lucht en kunnen uitbraakposities worden vergroot. Voor trendbeleggers verbetert het charttechnische landschap als het daadwerkelijk gaat lukken om uit de trading range te stappen en met een serie hogere toppen en hogere bodems op te stomen naar de 170 zone. Wellicht al wat anticiperende koopposities overwegen, of anders wachten op meer bevestiging van de uitbraakpoging.
Al met al een spannend koersverloop met als belangrijkste vraag: DSM in of uit de box?

BNP Paribas Turbo's en Boosters van DSM

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.