Het regent cijfers op het Damrak, daar doe ik uiteraard niets mee. Ik bestudeer wel de anticiperende en reagerende reacties van het publiek door netjes de route op de chart uit te stippelen. En dan blijkt dat DSM beleggers een rondje winstnemingen zullen starten, of de aanstaande cijfers nu goed of slecht zijn. Een gedurfde uitspraak? Nee hoor, dit is wat de grafiek prijsgeeft. Lees maar verder.

IJzersterke trend
Het koersverloop van de chemiereus is een klassiek voorbeeld van een sterk trenderend fonds. Veelal hogere toppen en hogere bodems boven een fier opkrullende gemiddelde lijn, met regelmatig volledige upswings en slechts milde correcties. De SMA lijn ligt rond 142 in het veld, dus er is voldoende correctieruimte, zonder dat de trend in gevaar komt. De afstand met de gemiddelde lijn is relatief groot, dus dat zou kunnen leiden tot een dip. Dit wordt ondersteund door de swing +9 stand vorige week en deze week een zwarte candle in de maak. Bovendien ketst de RSI af tegen de OB-band.

Winstnemingen
De hiervoor genoemde top elementen kunnen aanleiding zijn voor een rondje winstnemingen. Groeiende weerstand bij 170 als opmaat voor een correctie richting zo mogelijk de 150 zone. Daar zou het motto ‘oude weerstand wordt nieuwe steun’ kunnen gaan gelden. Daar, of iets hoger, bodemen zal de bulls aansporen de trend te vervolgen. Dat is vooralsnog het meest waarschijnlijke scenario, zo zullen beleggers anticiperen en reageren op de aanstaande cijfers.

Coaching
Uit voorgaand proza kunt u afleiden dat het nu niet het juiste moment is om aankopen te overwegen. Nee, eerder uit hoofde van Money Management wat winsten afromen, koopposities verkleinen, om vervolgens de verwachte dip af te wachten en op lagere niveaus bij bodemvorming boven de SMA lijn weer in actie te komen aan de koopkant van de markt. Kopen op zwakte, ofwel “Buy the Dip” lijkt de aangewezen strategie op dit speelveld.

BNP Paribas Turbo's en Boosters van DSM

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.