DowJones zonder zorgen

 We sparen in Nederland nog steeds als een dolle, hoorde ik vorige week weer op de radio. Cash is natuurlijk voor velen ook ‘de koning’. Helaas ligt de tijd van 12% rente op een spaarrekening al heel ver achter ons. De tijd van 12% hypotheekrente trouwens ook, maar dat is een ander verhaal. Zijn er op de beurs dan mogelijkheden om een beetje rendement te pakken met een defensieve aanpak? Enkele indices lijken daarvoor wel geschikt. Zoals bijvoorbeeld de DowJones, die ik voor u charttechnisch bekijk op de maandgrafiek.

Noodstop
Achteraf is het natuurlijk makkelijk, maar de DowJones laat vanaf de jaren ‘70 een stevige weg omhoog zien. Toen niveaus rond 800, inmiddels al weer dicht bij de 30.000. Toch ontkomt de Dow ook niet aan flinke correcties. Van 2000 tot 2002 een afdaling van ruim 38%, de 2007/08 crash bracht krap 55% afdaling en de recente dip noteerde ruim 38%. Met het grote verschil dat het dit jaar allemaal in rap tempo voltrok in tegenstelling tot de voorgaande keren toen er jaren overheen gingen om tot een bodem te komen, maar ook om te herstellen. De grafiek laat echter wel mooie opwaartse patronen zien en dat maakt de DowJones best geschikt voor lange termijn beleggers. Zo kunt u bijvoorbeeld iedere maand een bescheiden Turbo Long aanschaffen, wellicht met een zeer lage hefboom. Met een exit op basis van bijvoorbeeld het Dashboard, de swingteller, een SMA of candle patroon wordt het vergelijkbaar index beleggen, waarbij u het nadeel van ‘blijven zitten’ kunt omzeilen. Want zeg nou zelf, wie zit er comfortabel een correctie uit van 55%? Ja, als je van te voren weet dat het herstel komt, is het makkelijk, maar dat weet je uiteraard niet. Vaak met grote ellende tot gevolg omdat er op de bodem alsnog in paniek afscheid wordt genomen. Ook voor lange termijn strategieën is een noodrem dus geen overbodige luxe.

Dashboard Coaching
Inmiddels toont de index al weer vijf maanden op rij witte candles. De topzone rond 29.568 komt binnen bereik. Spanningsmeter RSI heeft de dip keurig gevolgd evenals de 55 SMA lijn die op de maandkaart stijgend is gebleven. De weekly SMA, in dit geval de stippellijn, volgt de koers tevens keurig.  Wellicht dat er rond de top wat haperingen ontstaan. Voor Longspelers een prima mogelijkheid om wat winsten veilig te stellen, al is een trailingstop onder het meest recente maandelijkse Low een prima alternatief. Al met al is de DowJones een mooie index voor de lange termijn speler. Met gedegen positie en exit management een prima toevoeging binnen iedere portefeuille.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van ASML

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.