DOW in de ban van Corona

Ons leven wordt beheerst door Corona, een ongekende situatie waar we zwaar door worden getroffen. Ook de beurzen ontkomen niet aan het virus monster, zij het dat de eerder opgelopen forse verliezen al weer aardig worden ingelopen. Zo ook bij de Dow Jones index, die de grootste eendaagse stijging van 11% laat zien sinds 1933. Hoog tijd om de technische conditie nader te duiden.

Corona breuk
Net als bij vele andere indices en aandelenfondsen werd de Dow Jones midscheeps getroffen waardoor de index in een rap tempo onderuit werd gehaald van de recente top op 29.568 tot een dieptepunt op 18.214, een daling van ruim 38% in tijd van zes weken, een ongekend vrije val, een panikerende beweging waardoor de weekplaat ernstig wordt verminkt. De corona breuk is een feit, maar of dit ook tot een definitieve trendbreuk leidt, valt te bezien. Lees maar verder.

Nu eerst een pullback
De hiervoor genoemde vrije val is conform het concept van marktclassificatie een breakout beweging, ofwel de eerste stap in een negatieve overgangsfase dat kan leiden tot een trendomkeer. Nu weten we uit de geschiedenis dat een trendomkeer niet zomaar tot stand komt, dat is een heel proces. De tweede stap in dit proces is een reactie op de breakout en dat noemen we dan de pullback. Deze pullback moet er toe leiden dat de koers weer aardig richting de gepasseerde gemiddelde lijn wordt gestuwd. En dan komt het. Wordt er getopt tegen of onder de SMA lijn dan wordt de trendbreuk gevalideerd en kan een proces van lagere toppen en lagere bodems worden gestart. En dan kunt u zelf wel bedenken wat dat voor gevolgen heeft.

Rangen en standen
Goed, nu dus een forse afstraffing met zware overshooting ofwel oververhitting  getuige de stand van de RSI in combinatie met mijn oranje MRI (Mean Reversion Indicatie) candles. Deze week wordt reeds geprobeerd om vanaf 18.214 op te veren met een redelijk lange witte candle. Een rebound als zijnde de pullback mag aanhouden tot aan de Fibo grid rond 22.500 tot 25.200, best wel veel ruimte voor een ‘recovery’. Deze herstelbeweging zou zich kunnen openbaren als een V-spike, dus super rap weer omhoog. We zullen zien hoe het stierengedrag eruit gaat zien.

Coaching
Tot slot nog enkele opmerkingen hoe je als belegger met de huidige bewegingen om kunt gaan. Korte termijn koopjesjagers zien hun kansen wel op het turbulente speelveld. Zij respecteren de randen van het veld en gaan zeer gedisciplineerd met de pullback om. Langere termijn beleggers kunnen even rustig ademhalen, want zij rekenen op de herstelbeweging van de bulls. Maar zij realiseren zich ook dat binnenkort mogelijk het moment aanbreekt om alsnog afscheid te nemen van vele stukken in portefeuille. Laat die tweede kans niet aan u voorbij gaan.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van DOW JONES

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.