Een golvende koersbeweging is uitermate interessant voor trendbeleggers. Zij hanteren dan immers de strategie ‘Kopen op zwakte’, zij loeren op dips om vervolgens toe te slaan met het doen van aankopen. Ik heb het uiteraard over een stijgende trendfase. Maar hoe herken je dat een dip voorbij is en dat een opgaande koersbeweging aanstaande is? Ik heb maar liefst acht dipregistraties voor u. Ik zet ze op een rij.

Laat ik met de makkelijkste dipregistratie beginnen, de spanningsmeter RSI met zijn dynamische OBOS banden. Deze marktlenslensindicator staat standaard op elke grafiek om bodemvorming aan te kondigen door een OS- reading met aansluitend een OS-Upcross te laten zien. Ook een opvering vanaf de 50-lijn mag als bodemsignaal en dus als dipregistratie worden gezien.
Een andere, min of meer objectieve meting is die van de wellicht minder bekende MRI candle, de oranje candles die u zo nu en dan op de charts ziet staan. Deze candles geven aan dat de afstand met de SMA te groot is en dat de kans op topvorming (na een rally) of bodemvorming (na een forse daling) toeneemt.
Uiteraard doet de SMA lijn, ofwel de gemiddelde lijn als trendvolgende indicator, ook mee in de dipregistratie. Bodemvorming op de SMA als dynamische trendlijn is hierbij de gewenste actie.
De Swingteller als dipmeter als er -9 staat, liefst boven de SMA, lijkt mij duidelijk.
De groene steunstrepen binnen een stijgende trend kunnen voor bodemvorming zorgen als opmaat voor een vervolg van de uptrend. Extra input is er als het motto geldt ‘oude weerstand wordt nieuwe steun’. Nog meer input als er bodempatronen verschijnen zoals de Bullish Engulfing patronen en de Morning Stars.
Tot slot de melding dat de Fibo retracements uitermate geschikt zijn voor dipregistratie. De Fibo lijnen kunnen immers cruciale kantelpunten zijn.

Ik heb er acht genoemd, wellicht zijn er meer, dan hoor ik dat graag van u.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!