De Unilever uptrend

Recent mocht ik weer even in het buitenland vertoeven. Daarbij verbaas ik me altijd weer als ik een ‘lokaal’ product uit het schap trek waar onder op het etiket de naam Unilever prijkt. Daarnaast vallen de enorme prijsverschillen op waarbij hetzelfde product in ons thuisland soms 75% duurder is en ik me altijd afvraag bij wie dat terecht komt. Hoe het ook zij, zonder te veel af te dwalen, Unilever doet het schijnbaar goed en dat is terug te zien in de lange termijn koersontwikkeling. Een sterke uptrend kenmerkt immers de weekgrafiek. Liggen er daarbij nog kansen voor additionele aankopen of wordt het tijd wat winsten te verzilveren?

Koop de dip
Op een enkel dipje na is er sprake van een langdurige uptrend in het aandeel. Het patroon van hogere toppen en hogere bodems houdt immers stand, waarbij er her en der een wat grotere correctie zichtbaar. De laatste ‘grote’ terugval dateert van eind 2017 en begin 2018 toen de koers van krap 47 terugviel tot krap 39. Daarna markeren correcties van circa 5 tot 10% de weekgrafiek. In het kader van een ‘koop de dip’ strategie mooie momenten om additionele aankopen te overwegen.

Consolidatie
Het laagste punt dit jaar vinden we op 44 euro. Daarna werd een patroon van hogere toppen en hogere bodems zichtbaar. Thans noteert de koers rond 54 en dat is eigenlijk al 13 weken het geval, er is dus sprake van een consolidatie fase. De koers doorkruist de daily SMA inmiddels en het 55 koersgemiddelde van de weekkaart ligt ver weg op krap 49, ter hoogte van het 61,8% Fibonacci niveau en een voorliggende topzone. Spanningsmeter RSI laat enige divergentie zien en de swingteller staat inmiddels in de derde upserie. Enige terugval zou charttechnisch niet misstaan. Onder 52,69 kunt u daarbij overwegen wat winsten te verzilveren op bestaande koopposities om na een terugval op lagere niveaus weer nieuwe posities te overwegen.

Zover is het nog niet. Op dit moment is er dus sprake van een consolidatie binnen de uptrend tussen steun 52,69 en 55,35 weerstand. Daarboven krijgt de uptrend een vervolg en onder 52,69 ligt een verdere terugval op de loer. Voor nu de ontwikkelingen binnen de range blijven volgen. Wellicht zorgen de halfjaarcijfers voor een extra impuls.

Heeft u tussentijds vragen over de koersvorming van dit fonds? Via Twitter @TheDailyTurbo informeren wij u graag en houden u verder op de hoogte.

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.