Wist u dat er regelmatig een sluipmoordenaar rondwaant op de aandelenvelden? Het is voor beleggers dan ook van belang om te herkennen of dit op hun favoriete charts het geval is. Daartoe raadpleeg je de RSI als spanningsmeter om te checken of er sprake is van zogenaamde negatieve divergentie. Straks een nadere uitleg, nu eerst enkele opmerkingen over de RSI als spanningsmeter.

De RSI is een zogenaamde momentum gerelateerde indicator, die meet hoe het is gesteld met de koopkracht in de markt. Dit doet de RSI door momentum te meten. Je kunt momentum het beste vergelijken met het gaspedaal in de auto. Je begint te rijden door het gaspedaal in te drukken, de koers begint te stijgen. Zolang je het gaspedaal blijft intrappen, neemt de stijgsnelheid toe, begrijpt u? Vervolgens hou je het gaspedaal stabiel, de koers zal nog stijgen, maar nu met een vaste stijgsnelheid. Nu komt het, gaspedaal loslaten, je gaat nog steeds vooruit met de auto, de koers blijft nog stijgen, maar met een dalende stijgsnelheid, totdat de auto, pardon, de koers stilstaat. Topvorming is gaande.

Goed, als de koers uiteindelijk stilstaat na het loslaten van het gaspedaal, is er sprake van topvorming. De RSI als momentummeter zal dan veelal boven mijn dynamische blauwe OB band staan, we noemen dit een “Overbought” situatie, teveel euforie boven in het veld, een correctie zal volgen. Het omgekeerde geldt als de RSI onder de groene OS band staat, dan is bodemvorming aanstaande.

Maar nu terug naar de sluimoordenaar. Dan zien we een variant op topvorming in de koers en de RSI. De koers laat namelijk een hogere top zien, terwijl de RSI een lagere top neergezet. Er is al eerder op de rem getrapt, maar de koers schoot nog even door. Onderhuidse spanning, een stevige correctie en zelfs een trendbreuk kunnen het gevolg zijn van negatieve divergentie. Extra alertheid is geboden, de beer dreigt immers toe te slaan.

Op moment van schrijven zie ik negatieve divergentie op de weekchart van S&P500, Dow Jones, Nasdaq, Exor, RELX en Wolters Kluwer.
De weekchart van de S&P500 index staat hierboven afgebeeld.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!