Het spel de Slimste Belegger gaat van start in week 37. Een prima gelegenheid om te oefenen met turbo’s, te gokken wellicht, want het is toch geen echt geld. Handelen met eigen geld daarentegen is veel lastiger, want dan spelen rare en vreemde gedragskronkels een rol. Kronkels afleren en de juiste mentale vaardigheden beheersen is voor vele beleggers een onmogelijke opgave. In deze TA Coaching Rubriek geef ik aan hoe de Slimste Belegger dit doet. Hoeveel tegelwijsheden zijn wat dat betreft op u van toepassing? Wat is uw score? Bent u de Slimste Belegger?

De Slimste Belegger

  • kapt verliezen af en laat winsten lopen, niet andersom
  •  denkt niet na, maar denkt voor en weet dus op voorhand wanneer hij/zij uit een positie stapt
  • laat de omvang van zijn/haar positie variëren met de kracht van het scenario en behaalt daardoor een veel hoger rendement
  • beschouwt toppen en bodems in de markt als cruciale draaipuntenten of kantelpunten waar mogelijk het sentiment kan omslaan
  • zorgt voor een uitgebalanceerd pallet aan bronnen, kiest zijn favoriete coach en bouwt een cockpit waarin hij/zij zich lekker voelt.
  • gaat zeer gedisciplineerd te werk en accepteert dat verliestransacties er bij horen
  • luistert naar zijn coach en is daardoor in staat beter te scoren, hij/zij leert van de coaching aanbevelingen
  • heeft geen gevoel bij een richting, hij/zij handelt in de richting die de beer of stier aangeeft
  • weet dat hij/zij pas aan het einde van de competitie het totale rendement kan berekenen

Een goed handelsplan, een uitgekiende strategie, het juist toepassen van de spelregels zijn voorwaarden om tot goede resultaten te komen. Maar er speelt veel meer dan alleen maar regeltjes, statistiek en transacties en dat is emotie. Als je in staat bent om een perfecte balans tussen ratio en emotie in stand te houden, dan ben je de Slimste Belegger. Succes!

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!