Trouwe volgers weten dat ik de 55SMA als trendvolgende indicator gebruik. De blauw-groene of oranje glooiende lijn door de candles. In afbeelding 2 staat een voorbeeld. Maar er zijn meerdere trendvolgende indicatoren, zoals de MACD van Gerald Appel. Ik heb deze indicator in het (verre) verleden vaak gebruikt, maar dan wel met eigen spelregels. Ik zal deze uitleggen, ondersteund door afbeelding 1.

MACD 12-26-9
Wat betekent MACD en waar staat 12-26-9 voor? MA betekent Moving Average en CD staat voor Convergence en Divergence. De indicator gebruikt 2 gemiddelde lijnen met parameter 12 en 26. Dus een korte en een langere MA lijn. Vervolgens wordt de afstand tussen deze twee lijnen in kaart gebracht met een blauwe lijn. Als de 12-lijn boven de 26-lijn beweegt, staat de blauwe lijn boven 0 en kan zo mogelijk versnellen, de 12- en 26 MA divergeren met elkaar. Als vervolgens de twee MA lijnen naar elkaar toekruipen, juist, ze convergeren, dan zal de trend verzwakken en komt er mogelijk een trendomkeer. Dit laatste is het geval als de blauwe lijn onder de 0-lijn duikt.
Goed, de blauwe lijn vertegenwoordigt dus het verschil tussen twee MA lijnen, ook wel de MACD lijn genoemd. De rode lijn is een 9 periode MA van deze MACD lijn en geeft met een crossover of crossunder met de blauwe lijn aan wanneer de MACD lijn daadwerkelijk van richting gaat veranderen. De rode lijn is dan ook een Triggerlijn.

Trendsignalen
Ik heb de volgende trendinterpretaties aan de MACD en Triggerlijn gekoppeld. Bij een upcross van de MACD met de 0-lijn, gaat een UPTREND van start. Snijdt vervolgens de Triggerlijn de MACD neerwaarts, beide lijnen nog boven 0, dan geldt een UPTREND CORRECTIE signaal. Komt er dan een opwaartse cross van Triggerlijn met MACD lijn, beide lijnen nog steeds boven 0, dan geldt een UPTREND CONTINUATIE signaal.
Het omgekeerde geldt als de lijnen onder 0 bewegen, te weten DOWNTREND, CORRECTIE (nu noemen we dat REBOUND) en CONTINUATIE.

Succes als u de MACD gaat gebruiken!

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!