Ik heet u hartelijk welkom in mijn handelskeuken, waar ik u deelgenoot maak van mijn handelsplannen, ofwel de ingrediënten die ik gebruik om als longspecialist tot een transactie te komen.
We beginnen met de ‘entries’, ofwel de bouwstenen die zorgen voor het aangaan van een transactie. Het zal u niet verbazen dat mijn Dashboard regels leidend zijn voor de entries. Elke ochtend levert mijn systeem een vers lijstje aan koop- of verkoopkansen zoals zich die op de dagkaarten voordoen. Juist, ik handel op basis van dagcharts en wel met BNP Turbo’s met een redelijk hoge hefboom.
Met de regels meet je trend en sentiment, maar dat is niet voldoende. De Risk Reward Ratio moet in orde zijn, dus een groter winstpotentieel dan verliespotentieel. Als dat OK is, dan gooi ik mijn subjectieve saus over de koopkans. Liggen er geen weerstanden in de buurt? Geen vervelende koerspatronen etc? Dan ga ik vol long. Zijn er wat belemmeringen, dan pas ik Money Management toe, ofwel kleinere posities totdat de belemmeringen zijn opgeheven, dan gas erop. Een tweetraps longstrategie zou je kunnen zeggen.
Zuivere chartreading mag voor mij ook aanleiding zijn om transacties op te tuigen. Spannende steunscenario’s, anticiperende Enter Longs, koerspatronen, kortom, datgene wat mijn TA ogen zien.
De ‘exits’ zijn vele male spannender, die bepalen het uiteindelijke resultaat van mijn beleggingen. Welnu, ik heb een heel rijtje aan mogelijke exit strategieën. Zo zijn daar de exits volgens de Dashboard regels. Maar ook uitstappen bij ‘non activity’ en als er haperingen zichtbaar zijn dicht in de buurt van weerstand- of steunlijnen, mede gevoed door de swingteller of RSI. Ga niet voor de top of de bodem, pas dan weer Money Management toe.
Een heel bijzondere exit is het opruimen van alle posities (‘total exit’) als de uitstaande deals heel veel ‘unrealized profit’ herbergen, omdat alle onderliggende koersen een meer dan grote stijging hebben laten zien. Ruim alles op en ga weer op zoek naar nieuwe kansen, want die zijn er altijd.
Tot slot nog enkele mentale ingrediënten die mij goed smaken:
niet zeuren over gemiste kansen’,  ‘vallende messen niet te snel oprapen’, ‘meer intuïtie en minder emotie’ en tot slot ‘loer als een panter op kansen’.
Doe uw voordeel met bovenstaand proza!

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!