Als succesvolle actieve belegger moet je over veel vaardigheden beschikken. Een van de moeilijkste aspecten daarbij is het omgaan met verlies. Wellicht dat het zogenaamde “Alligator principle” u kan helpen om beter met verlieslatende transacties om te gaan.

Angst voor verlies
Het is algemeen bekend dat beleggers angst hebben voor verlies. Logisch, want het is geen plezierige ervaring, het is (bijna) een pijnprikkel, zo blijkt uit studies op het gebied van Behavioral Finance. Bovendien wakkert het emotie aan en wordt ratio weggedrukt, de balans tussen deze twee grootheden wordt ernstig verstoord. En dat leidt veelal tot ongewenst spartelend gedrag.

Spartelen
Als we geconfronteerd worden met verlies gaan we rare dingen doen. Mag ik wat (herkenbare?) voorbeelden noemen die samengevat kunnen worden met de kreet ‘uitstel gedrag’? Een ingenomen positie op de dagkaart zit scheef en wordt verschoven naar de weekchart waar het verlies veel minder erg lijkt. De lijnen op een grafiek worden bijgesteld om als zodanig een positiever scenario te kunnen schetsen. Kortom, allerlei spartelingen om maar weg te kunnen lopen van de scheve positie. En spartelen is nu juist datgene wat je niet moet doen om grotere schade te voorkomen. Om dit te illustreren neem ik u mee naar het werkgebied van de krokodil.

De krokodil
Deze veelvraat verorbert zijn prooi op een zeer specifieke wijze. Hij klemt zijn kaken om een bewegend lichaamsdeel van zijn zwemmende prooi en wacht vervolgens roerloos af. De prooi gaat natuurlijk spartelen om los te komen uit de krokodillenkaken en dat is nu net wat de kroko wil. Weer een bewegend lichaamsdeel, weer een hap verder. En zo verdwijnt de prooi beetje bij beetje in de krokodillenbek.

En u dan? Zit u met uw voet vastgeklemd tussen de kaken? Offer uw voet op, ga vooral niet spartelen, speel niet het spel van de alligator. U kunt dus overleven als de markt tegen u keert. Denk dan maar aan de scherpe tanden en stevige kaken van de krokodil.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!