Welk tijdvenster is voor u van belang? Gebruikt u liever een loep of een verrekijker? Om goed te kunnen navigeren door het landschap heb je mijns inziens een setje van twee tijdvensters nodig, hanteer het ‘multi timeframe’ principe. Ik zal dit toelichten aan de hand van de klok en de kalender.

Setjes van 2
In de praktijk is het zinvol om met setjes van twee tijdvensters te werken. Dit kan de maandchart (kalender) en de weekchart (klok) zijn, maar ook de kalender-klok combi dag- en uurchart, of zelfs de 15min en 5min combi. Het betreft dus steeds een combinatie van een hoger en een lager navigatieniveau. Bedenk daarbij dat je steeds meer details ziet, steeds minder ruis uitfiltert en dus veel meer transacties doet met een minder fraaie hitratio naarmate je meer inzoomt. Veel te hoog navigeren is ook niet slim, dan ben je niet technisch maar fundamenteel aan het beleggen.

Visie en Timing
De langere grafiek, de kalender, wordt gebruikt om een visie te definiëren. Detecteer significante koersbewegingen, cruciale kantelpunten en stel vast of een koop- of verkoopconditie valide is. Je zet de route uit, je weet waar je naar toe wilt.
Voor de juiste timing, ofwel het juiste actiemoment gebruik je de kortere grafiek. Dat is de klok waarmee je kunt timen. Wanneer ga ik daadwerkelijk tot actie over? Je kunt het ook ‘Strategie en Tactiek’ noemen om meer in militaire termen te denken.
Ik gebruik hiertoe de weekchart en dagchart als combi, een prima setje voor coaching doeleinden.

Synchronisatie
Een mooi signaal op de dagchart, maar nog geen bevestiging op de weekchart, wat doe je dan? Gaat ‘kort’ dan voor ‘lang’? Dan toch maar anticiperen? Dit leidt vaak genoeg niet tot bevredigende signalen. Zorg er voor dat beide tijdvensters gelijkluidend zijn, zorg voor synchronisatie tussen kalender en klok, dan heb je meer succes!

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!